Je li oksfordsko cjepivo povezano s abortiranom djecom: Trebamo li vjerovati profesoru Lučinu ili Hrvatskom katoličkom liječničkom društvu

Je li oksfordsko cjepivo povezano s abortiranom djecom: Trebamo li vjerovati profesoru Lučinu ili Hrvatskom katoličkom liječničkom društvu

Profesor Pero Lučin, imunolog, potpisnik apela 30 znanstvenika, koji su u otvorenom pismu javnosti govorili o prednostima cijepljenja protiv covida-19, gostovao je u Novom danu i komentirao situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Govoreći o namjeri pisma, koje je potpisalo 30 uglednih hrvatskih znanstvenika, Lučin je rekao da je ona jasno napisana te da se radi o njihovu doprinosu zaustavljanja ove epidemije te da na raspolaganje žele staviti svoje znanje.

Komentirao je i pojedine tvrdnje, koje su se pojavile na društvenim mrežama, a koje kažu da je oksfordsko cjepivo povezano sa stanicama abortirane djece.

“Mislim da je to primjer iznošenja činjenica koje se ne temelje na znanstvenim činjenicama i podacima. Naravno, vjerojatno je netko nešto povezao, pa povezao one stanične linije koje se koriste za proizvodnju virusa, koje su, meni se čini, već prije 50 godina napravljene i onda se povezuju iskrivljene činjenice i one se koriste za ovakve rasprave. One nisu dobrodošle, ali ono što je bitno, kad netko sumnja i kad netko dobije takvu informaciju, naša dužnost i obveza je da rastumačinmo do najsitnijih detalja o čemu se radi. Tako i svaki čovjek treba do najsitnijih detalja znati što mu se događa s organizmom kad se ubrizga RNA ili adenovirusno cjepivo”, rekao je Lučin, dodavši da spomenuto cjepivo ne može imati nikakve veze sa stanicama abortirane djece.

O ovoj temi se oglasilo i Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) kojemu je na čelu infektolog Rok Čivljak, prvi suradnik Alemke Markotić.  Međutim,  za razliku od profesora Lučina,  HKLD tvrdi da oksfordsko cjepivo ima  proizvodne veze s humanim embrijskim stanicama.

“Cjepivo koje proizvodi AstraZeneca (AZD1222, kolokvijalno Oksfordsko cjepivo) ima proizvodne veze s humanim embrijskim stanicama. O etici tog pitanja na mrežnoj stranici našega društva prenesen je tekst Papinske akademije za život iz 2005. godine (Razmatranje o moralnosti upotrebe cjepiva koja su dobivena korištenjem stanica pobačenih ljudskih embrija (hkld.hr)), a o tome je pred zagrebačkom podružnicom „Branimir Richter“  2016. godine predavanje pod naslovom „Etičke dvojbe u proizvodnji i primjeni cjepiva“ održao kolega epidemiolog dr. Hrvoje Vranješ (vidi: Održano predavanje: Etičke dvojbe u proizvodnji i primjeni cjepiva (hkld.hr)). Iz sasvim stručnog aspekta ne treba miješati Pfizer-BioNTechovo i AZD1222 cjepivo. Ono prvo je mRNA, a drugo adenovirusno vektorsko cjepivo. Takvo je i rusko cjepivo Sputnik V koje je u Rusiji u masovnoj primjeni već nakon druge faze kliničkog ispitivanja, a i Kinezi su na putu da jedno takvo vektorsko cjepivo stave u optjecaj. To niti u EU niti u SAD-u nije dopušteno jer se ne običava izdati odobrenje prije objave rezultata treće faze kliničkog ispitivanja, što se poštivalo i u procjeni mRNA cjepiva i Oxfordskog AZD1222. Moderna pak, poput Pfizera, uskoro stavlja u optjecaj drugo mRNA cjepivo (Moderna mRNA-1273)”, stoji u riopćenju  HKLD-a.

Treba istaknuti da nitko nije ni dovodio u pitanje Pfizerovo RNA cjepivo s abortiranom djecom, nego su neki katolički aktivisti spominjali oksfordsko cjepivo kao etički problematično.

Više o ovoj temi pročitajte na: Što Hrvatsko katoličko liječničko društvo misli o cjepivima protiv korone: Jesu li neka cjepiva etički dvojbena?

Na slici: Infektolog dr. Rok Čivljak, predsjednik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva i imunolog  dr. Pero Lučin