Čačić nazvao Lauca “ozbiljnom budalom”, a on mu odgovorio: Moram priznati da je pristojno i razumno govorio

Čačić nazvao Lauca “ozbiljnom budalom”, a on mu odgovorio: Moram priznati da je pristojno i razumno govorio

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić danima žestoko kritizira člana vladinog Znanstvenog savjeta Gordana Lauca. Sinoć je tako, gostujući u RTL Direktu, rekao da je dugo “slušao gluposti o tome da bi se pad dogodio i bez mjera”, piše Index.

Lauc je danas odgovorio Čačiću.

“Župan Čačić prikazao je podatke koji pokazuju da je u Varaždinskoj županiji COVID-19 preboljelo možda i više od 50% nastavnika i radnika u tvornicama. Kako su mi rekli da me župan Čačić nekoliko puta spomenuo poslušao sam sinoćnji RTL direkt. Moram priznati da ja sasvim pristojno i razumno govorio i vjerujem da ima dobre namjere. Zato ću se potruditi pojasniti jednu stvar koju je pogrešno prikazao. Ne znam je li u pitanju nesporazum, ili mu je netko to namjerno krivo prikazao, no razlika između trenutne prevalencije (oko 3% što su pokazali testovi) i ukupnog broja do sada oboljelih (prokuženost koju možemo samo procjenjivati) je velika.

Župan Čačić kaže da je u pogonima, školama i sl. antigenskim testovima pronađeno oko 2,5 – 3% ljudi koji su potpuno asimptomatski, no ipak su zaraženi sa SARS-CoV-2. U Zagrebu je zaraženih nastavnika bilo čak i nešto više. Što nam taj podatak govori o stvarnom broju do sada zaraženih osoba u Varaždinskoj županiji ili Zagrebu?