Novinarka godine o HDZ-u i Bandiću: Iz svih signala je vidljivo da nastupaju zajedno

Novinarka godine o HDZ-u i Bandiću: Iz svih signala je vidljivo da nastupaju zajedno

Đurđica Klancir, novinarka godine po izboru Hrvatskog novinarskog društva, gostovala je u Newsroomu gdje je komentirala dvije velike afere koje potresaju Hrvatsku – Vjetroelektrane i Janaf, te ulogu glavnih i sporednih aktera u svemu tome. Dotaknula se i lokalnih izbora u Gradu Zagrebu i rekla da se Tomašević unatoč sumnjama odlično snašao.

Nacional je danas objavio da će Josipa Rimac posegnuti za svjedočenjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te da ga je kontaktirala putem SMS-ova.

Premijer i afera Vjetroelektrane

“Iz cijelog postupanja Josipe Rimac i držanja na izlasku iz Remetinca jasno je da ona sebe doživljava kao lobisticu. Iz svih zahvata se vidi da je komunicirala, tj. nastupala kao konzultantica tvrtke investitora za Vjetroelektrane što je nedopustivo, nespojivo. Ona se tako ne može braniti. Zašto se s pozicije državne tajnice angažirala i tako radila za tvrtku C.E.M.P.? To je neobjašnjivo. I njezin pokušaj da u tu mrežu uključi premijera… Možda je bilo SMS-ova i sastanaka, tako će možda samo rasvijetliti način funkcioniranja privatnog i državnog”, rekla je Đurđica Klancir i dodala:

“Ona nije mogla biti lobistica za C.E.M.P. ako je za to dobivala financijsku naknadu, darove, neće se moći izvući. No, možda će u tu mrežu uvući druge koji su sudjelovali. Iz ovih SMS-ova nemamo dokaze da je premijer osobno sudjelovao u nekom zahvatu, ali pričekajmo što će reći. Ovo su zanimljive informacije koje bacaju svjetlo na trenutak uhićenja Josipe Rimac. Mnogi su se pitali zašto iznenada, je li istraga osujećena, da li se moglo više. Stječe se dojam da nisu svi segmetni rasvijetljeni jer putovi vode i prema ministru Tomislavu Ćoriću i u Banske dvore, a sad i do direktne komunikacije s premijerom. No, treba vidjeti, sam čin prepiske između državne tajnice i premijera nije dokaz da je Andrej Plenković upleten nešto više. Tako da se ne može tvrditi da je on osobno inkriminiran, ali ga sigurno dovodi u neugodnu situaciju.”

Afera Janaf i Tomislav Ćorić

Klancir je komentirala i aferu Janaf te izjavu Dragana Kovačevića koji je rekao da je bio izložen pritisku.

“Osobe uhićene i one u istražnom zatvoru pokušavaju opravdati svoju poziciju i pritom zvuče nevjerojatno. Vide se na neki drugi način, kao domoljubi, dobrovvori, imali su najbolje namjere. Što se tiče Kovačevića i njegovih tvrdnji da se protivio izvozu u Mađarsku, prije nije bilo tih pokazatelja. U veljači je izabran za predsjednika uprave Janafa. Da se ranije protivio, bi li ga Vlada ponovno izabrala za predsjednika uprave? Kod Dragana Kovačevića sigurno ima elemenata na koje sad računa, nije se otvorio do kraja, nije pokazao sve karte na koje računa”, dodaje Klancir.

Te dvije afere povezuje jedno ime – Tomislav Ćorić.

“Mislim da je to siguran pokazatelj da Ćorić sve delikatne situacije rješava s Plenkovićem osobno”, objašanjava i dodaje: “Nema sumnje da je oko ove situacije s naftom i Mađarskom i Andrej Plenković znao detalje. U tim trenucima ne možemo ni pomisliti da je Ćorić igrao kao autonomni političar. Ta obrana Plenkovića prema Ćoriću je očekivana. Kod slučaja Vjetroelektrane Ćorić je okružen problemima sa svih strana. Njegov pomoćnik je obuhvaćen istragom tako da mu je istraga u kabinetu. U slučaju Kovačevića on je jedan od onih koji je očito s njim imao i privatne kontakte, a novinarima nije ni htio pojasniti što je tamo radio. Ćorić je izložen u obje velike afere, ali uvjerena sam da nije odigrao nijedan potez, a da se o tome nije konzultirao s Plenkovićem. On je i takav političar po habitusu.”

Izbori u Zagrebu

Komentirajući lokalne izbore i situaciju u Gradu Zagrebu rekla je da prednost Tomislava Tomaševića u anketam nije neočekivana:

“Tomašević je rano i otvoreno stavio na stol planove za Zagreb i to je bio mudar potez. Činjenica je da im nastup na parlamentarnim izborima nije odmogao da jasno artikuliraju planove za Zagreb. S druge strane SDP se nije snalazio, nisu radili na jačanju gradske organzacije. Konkurenata s ljevice ima malo.”

O dogovoru s oporbe s HSLS-om kaže: “To je neobičan element, da je HSLS na razini grada s Možemo i SDP-om, da postoje kombinacije, a znamo da su s HDZ-om na razini države. Očito postoji jaka želja da se što šire zahvati biračko tijelo, svi oni koji ne žele Milana Bandića i HDZ. Tomašević se unatoč sumnjama odlično snašao, drži lidersku poziciju, ulazimo u izbore u Zagrebu s jednim sigurnim i jakim kandidatom koji može ugroziti i Bandića i HDZ-ovog kandidata, ili kombinaciju Bandića i HDZ-a.”

Ipak, Klancir smatra da je HDZ izgubio šancu: “Početkom 2020. postojali su signali da je HDZ spreman razvrgnuti brak s Bandićem na razini Zagreba, da je spreman dati kandidata, no sad je to izgubljeno vrijeme. Uoči Nove godine očekivati da bi HDZ mogao izvući nekog snažnog kandidata, tko bi kontrirao Milanu Bandiću, mislim da je nerealno, a iz svih signala vidljivo je da Bandić i HDZ nastupaju zajedno.”

Skandalozan potez Borasa

Komentirala je i izjave rektora Damira Borasa koji je sablaznio javnost odnosom prema kadetkinji HV-a kad je dobijala priznanje pri čemu je skinula masku da bi “fotografirali lijepu kadetkinju”.

“To je skandalozno u svakom pogledu i bilo je žalosno vidjeti nelagodu kod mlade žene koja je tu bila radi svog uspjeha. Rektor Boras je jedan pokazatelj nemoći hrvatske intelektualne scene. Ako najjače sveučilište u Hrvatskoj vodi čovjek s ovakvim pogledom na svijet, nije dobar znak. Ovo je deseti ili jedanaesti skandal Damira Borasa u nizu, sjetite se počasnog doktorata, neprimjerene komunikacije u mnogim situacijama… Ali u ovakvom odnosu prema ženama nije usamljen. On je to relativizirao kao što relativiziraju mnogi moćni političari s čestim slučajevim objektivizacije žena u hrvatskom javnom prostoru.”

Đurđica Klancir osvojila je titulu novinarke godine po izboru HND-a, a o novinarstvu u Hrvatskoj kaže: “Medijska scena u Hrvatskoj je u krizi. Novinari su s jedne strane potplaćeni, mnogi egzistencijalno ugroženi, no unatoč svim vanjskim problemima postoje novinari koji žele vjerovati u kvalitetno novinarstvo, u propitivanje moćnih unatoč svim problemima. Kvalitetno novinarstvo u velikoj mjeri sad ovisi o našoj osobnoj hrabrosti.”