Plenković i Milanović u Sisku: Kad osjetiš kako sve tone ispod tebe i oko tebe se sve trese

Plenković i Milanović u Sisku: Kad osjetiš kako sve tone ispod tebe i oko tebe se sve trese

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković sa suradnicima stigli su malo iza 10 sati u Sisak, gdje ih je dočekala sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i župan Žinić

“Došli smo podržati naše sugrađane u Sisačko – moslavačkoj županiji, koji su pogođeni ovim potresom. Kakva je godina bila, takva je na neki način i završila. Naravno da će sve službe biti na raspolaganju građanima. Ovdje je i Civilna zaštita, pomoći će da se raščiste ove štete, drago nam je da nisu velike”, izjavio je Plenković, dodajući da je od jutra u kontaktu s gradonačelnicima i županom.

“U svakom slučaju sad već imamo dosta iskustva. Nastojat ćemo popisati ove štete i pomoći Sisku, Petrinji i svima kojima je potrebno”, istaknuo je.

Milanović nije dao izjavu, tek je napomenuo da je Plenković sve rekao.

Razmotrit ćemo sve opcije

Nakon obilaska grada i šteta ponovo su stali pred kamere i komentirali događaje. Premijer Plenković je kazao kako su “štete  značajne u zgradama koje su obišli, ali nitko nije ozlijeđen, što je najvažnije”. Ne možemo govoriti o bilo kakvim predikcijama što će se događati narednih dana, ali stojimo na raspolaganju Sisku i Petrinji te okolnim općinama koje su pogođene potresima te ćemo, kao i dosad, nastojati pomoći, rekao je Plenković.

Sve službe će reagirati, tako da ćemo nastojati pomoći našim sugrađanima, rekao je Plenković.

Upitan je li nužno proširivati Zakon o obnovi Zagreba i okolice na Sisak i okolicu, Plenković je rekao da se prvo mora vidjeti šteta pa se onda odlučiti na koji će se način to regulirati. “Razmotrit ćemo sve opcije, već sam zatražio ministra Horvata da njegovo ministarstvo razmotri što nam je najbolje”, rekao je Plenković.

“Izražavam suosjećanje sa svima koji su jutros pretrpjeli strah i tu smo da pomognemo”, rekao je Plenković.

“To kod ljudi izaziva strah i nelagodu i kod mene isto. Kad osjetiš kako sve tone ispod tebe i oko tebe se sve trese… Ovo što je oštećeno, to će se obnoviti”, rekao je predsjednik Milanović.

“Grad je dosta oštećen i ljudski i materijalno. Ovo je bilo područje gdje je bilo dosta industrije, sad je drugačije”, rekao je Milanović, govoreći o Petrinji nakon Domovinskog rata.

Stanje se postupno smiruje

Nakon potresa u Sisku u ponedjeljak ujutro, gdje su najviše nastradale zgrade u gradskom središtu, od kojih je većina pod zaštitom, stanje se postepeno smiruje. Osim u Sisku, potres se snažno osjetio i u Petrinji, Glini, Topuskom, Martinskoj vesi i drugim banovinskim i posavskim mjestima, a potres je probudio i Zagrepčane.

Sisački građani, koji su zoru dočekali na ulicama i u parkovima, vratili su se u svoje domove i na radna mjesta. Najviše su stradale stare zgrade u gradskom središtu, većina njih i pod zaštitom. Na nekima su otpali dijelovi zidova, urušili se dimnjaci i otpala fasada. Na poziv građana, ekipe Javne vatrogasne postrojbe obišle su najkritičnija mjesta kako bi ustanovile štetu i pružile pomoć najugroženijima. Na nekim su haustorima starijih zgrada vatrogasci trakama zabranili ulaz. Čak i stanari nekih novijih zgrada prijavljuju kako su popucali zidovi. Kako izjavljuju stariji Siščani, ovo je najjači potres u tom gradu, kojeg se oni sjećaju.

 Župan Žinić: Ima štete

Župan Sisačko-moslavačke županiji Ivo Žinić rekao je u ponedjeljak u Sisku kako nitko nije stradao u potresu koji je jutros zatresao to područje, nije se srušila nijedna zgrada, a nema ni oštećenja na rafineriji i industrijskim postrojenjima. No, dodao je, ima oštećenja u unutrašnjosti zgrada i na krovovima.

“Srećom nema stradalih i nitko nije ozlijeđen, štete nisu toliko vidljive, nema srušenih zgrada niti objekata, a nema šteta ni da industrijskim postrojenjima i rafineriji”, kazao je Žinić prilikom posjeta državnog vrha Sisku.

Dodao je da su štete uglavnom u središtu Siska, u unutrašnjosti starijih zgrada gdje je otpala žbuka i cigle te na županijskim zgradama.  Upozorio je i da se u tvrtki “Gavrilović” nalazi velika količina amonijaka zbog čega su smanjili proizvodnju, dok se sve ne provjeri.U Petrinji gdje gotovo da nema kuće bez oštećenja na dimnjaku ili krovu.

„Štete su dosta velike, no nisu ni blizu onima u Zagrebu, ali će trebati naći neka rješenja, pogotovo za saniranje krovova”, kazao je Žinić istaknuvši da su sve službe na terenu, vatrogasci i civilna zaštita.

Bolnica oštećena, ali radi

Ravnatelj sisačke Opće bolnice Tomislav Dujmenović potvrdio je u ponedjeljak da je bolnica u jutrošnjem potresu pretrpjela određena oštećenja, ali da radi.

“Bolnica funkcionira, neke smo bolesnike morali premjestiti iz jedne u drugu sobu zbog pada žbuke. Nikome ništa nije bilo, uglavnom sve i dalje funkcionira“, izjavio je Dujmenović u središtu Siska koje su prijepodne obišli predsjednici države i Vlade Zoran Milanović i Andrej Plenković sa ministrima. I ministar zdravstva Vili Beroš ističe da u sisačkoj bolnici “nema nikakvih ozljeda“. “Bitno je i da covid pozitivni pacijenti na respiratoru nisu transportirani, sve je kako treba“, rekao je ministar potvrdivši da je sa svim upoznat jer se jutros čuo s ravnateljem. Nakon Siska, državni vrh uputio se prema Petrinji koju je, po prvim informacijama, potres više pogodio. Tamo će im se priključiti i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Foto: Damir Senčar/Hina