Seizmolog objasnio kako je došlo do katastrofalnog potresa u Petrinji: Ako je trešnja jaka i duga i jači objekti znaju popustiti

Seizmolog objasnio kako je došlo do katastrofalnog potresa u Petrinji: Ako je trešnja jaka i duga i jači objekti znaju popustiti

U RTL Direktu o katastrofalnom potresu kod Petrinje govorio je seizmolog Tomislav Fiket.

Objasnio je da nije iznimka da naknadni potres bude jači od onog prvog kao što se dogodilo danas u Petrinji. “Ako se sjetimo onog razornog u Draču u Albaniji bila je slična situacija samo što je bio veći vremenski razmak između porvog potresa i onog glavnog udara koji je uslijedio par mjeseci kasnije”, kazao je.

“Problem je što se nakupila napetost. Ploče se gibaju jedna uz drugu, zapnu, i može dogoditi da popuste malo pa opet zapnu i onda popuste većim dijelom i onda se oslobodi veći dio energije i to se dogodilo ovog puta. Nažalost, vidimo da je situacija katastrofalna”, rekao je Fiket.

Objasnio je i zašto se tvrdi da je ovaj potres bio 30 puta jači od zagrebačkog, a brojke na skali tako ne govore. “Richterova skala je mjera energije oslobođene u potresu i ona je eksponencijalna. Znači da između potresa magnitude 5 i 6 je razlika u 32 puta većoj energiji”, kazao je i dodao da je ovaj bio 15-ak puta jači potres od onog zagrebačkog iz ožujka.

“Svi objekti će izdržati kratkotrajnu trešnju, no ako je ta trešnja dovoljno jaka i duga i jači objekti znaju popustiti”, kazao je.

Kazao je da se za Hrvatsku zna da smirivanje tla traje oko šest mjeseci. “Ali ovo je jedan od najjačih instrumentalno zabilježenih potresa na području Hrvatske tako da moguće je da ovo potraje i do godinu dana, a možda i duže”, kazao je.

Rekao je da je nemoguće predvidjeti kako će ovo utjecati na rasjede u Zagrebu. “Kad je krenula trešnja mislio sad da se aktivirao neki bliži rasjed. Nisam misio da je u pitanju Petrinja”, rekao je.

Foto: Screenshot/RTL