Domovinski pokret pita gdje su nestali kontejneri iz robnih rezervi: Postavljeni su na mjesto na koje nisu smjeli biti postavljeni

Domovinski pokret pita gdje su nestali kontejneri iz robnih rezervi: Postavljeni su na mjesto na koje nisu smjeli biti postavljeni
Domovinski pokret  postavio je itanje gdje se nalaze kontejneri iz robnih rezervi. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.
“U danima poslije razornog potresa na Banovini, među najtraženijim oblicima pomoći su kontejneri i kamp-kućice u kojima stradali stanovnici mogu živjeti dok ne obnove porušene domove. Dok se građani iz svih dijelova Hrvatske javljaju s pomoći oko pronalaska i prijevoza tih privremenih spasonosnih mobilnih objekata, postavlja se pitanje gdje su kontejneri koji su 2014. osigurani za zbrinjavanje građana s područja poplavljene Gunje.
Od neslužbenih, ali visokih i dobro upućenih povjerljivih izvora, može se čuti kako su ti kontejneri iz robnih zaliha krajem 2019. i početkom 2020. godine postavljeni na mjesto na koje nisu smjeli biti raspoređeni, a protivno odluci o raspodjeli robnih zaliha. Navodno su kontejneri uz zelenu granicu, umjesto na potresom stradalom području.
Domovinski pokret upozorava kako se, sukladno Zakonu o državnim robnim zalihama, robne zalihe koriste za osiguranje potreba u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države te velikih prirodnih nepogoda, ili pak intervencije na tržištu radi osiguravanja stabilnosti tržišta u slučaju većih poremećaja. Potres na Banovini je svakako prirodna nepogoda zbog koje je potrebno aktivirati robne zalihe, pa tako i kontejnere, za koje bi se, prije svega, trebalo znati gdje su.
U godišnjem popisu roba strateških robnih zaliha, nigdje se ne spominje da nedostaju kontejneri. Naime, inventura iz 2020. kaže da je sve na broju osim brašna i šećera, a čiji je nedostatak utvrđen još ranije, pri popisivanju 2017. i 2018. godine.
Prema Vladinom izvješću o stanju i upravljanju robnim zalihama za 2015. i 2016., Republika Hrvatska ima 117 kontejnera. Stoga se mnogi danas s pravom pitaju – gdje su nestali kontejneri iz Gunje, jesu li na zelenoj granici umjesto na Banovini?! Pozivamo Vladu da hitno odgovori na ova pitanja”, ističu u Domovinskom pokretu.