Gordan Lauc postavlja pitanje: Kako je Irska postala neslavni europski rekorder iako je svoje građane stavila u strogi “kućni pritvor”?

Gordan Lauc postavlja pitanje: Kako je Irska postala neslavni europski rekorder iako je svoje građane stavila u strogi “kućni pritvor”?
Gordan Lauc je  komentirao najnovije  podatke o pandemiji koronavirusa koji pokazuju da je Irska postala  neslavni europski rekorder iako ima vrlo stroge epidemiološke  mjese. Laucov komentar prenosimo u cijelosti.
“Danas je Irska s tjednim prosjekom od 1038 slučajeva na milijun stanovnika preuzela vodstvo na listi zemalja s najviše slučajeva COVID-19 u Europi. Hrvatska je bila na vrhu od 3. do 6. prosinca s 827 slučajeva na milijun stanovnika, danas je dvadeseta u EU s 209 slučajeva na milijun. Toliko o učinkovitosti strogih epidemioloških mjera i njihovom ranom preventivnom uvođenju…
Irci su čitavo ljeto imali stroge mjere. Od 21. listopada nisu smjeli niti jednu osobu primiti u posjetu u svom domu, zatvorili su sve teretane, bazene, restorane, kafiće, sve trgovine osim hrane (tipa nemate gdje kupiti metlu, fen ili čekić…), nisu smjeli napuštati kuću osim radi vježbanja a i to samo u krugu 5 km od kuće. Nakon 6 tjedana kazne kućnog pritvora za svih cca 5 milijuna Iraca, početkom prosinca su otvorili trgovine i restorane, no ne i pubove koji ne služe hranu. Svega tri tjedna nakon toga opet su sve zatvorili u vratili cijelu Irsku u kućni pritvor, a broj slučajeva je cca 20% veći od našeg maksimalnog dnevnog broja.
Jučer je od tog trenutka ponovnog uvođenja vrlo strogih mjera prošlo točno dva tjedna. Kod nas je dva tjedna nakon što su zatvoreni kafići, restorani i teretane počeo strmoglavi pad broja slučajeva. U Irskoj su restrikcije puno, puno strože (ne rade niti trgovine, osim trgovina hrane, zatvorene su sve osobne usluge, nema nikakvih posjeta, kuću smiju napuštati samo za vježbanje i to u krugu od 5 km), pa bi ako su mjere od 29.11. te koje su bile presudne za naš pad broja slučajeva, danas morao početi pad u Irskoj koji bi trebao biti puno strmoglaviji od pada koji smo vidjeli kod nas.
P.S.
Nikada nisam rekao da ne trebamo nikakve epidemiološke mjere. Kada bismo ukinuli sve mjere, broj slučajeva bi narastao i kod nas. Mjere donesene do 22.11. u velikoj mjeri smatram razumnim, korisnim i domišljenim. Problem je samo u mjerama koje su pod raznim pritiscima, na brzinu i bez dovoljni analize uvedene 29.11″, ističe Lauc.
Foto: Lana Slivar Dominić/Hina