Popis tvrtki koje su sudjelovale u obnovi Banovine je manjkav pa više skriva nego što otkriva

Popis tvrtki koje su sudjelovale u obnovi Banovine je manjkav pa više skriva nego što otkriva

Poštovani, ispričavamo se zbog pogrešno objavljene informacije u kojoj je Vaša tvrtka u jučerašnjoj objavi navedena na popisu projektanata i nadzora koji su sudjelovali u obnovi na području Sisačko-moslavačke županije, stoji u mailu koji je dobio jedan od projektanata čije ime je pogrešno objavljeno na popisu tvrtki koje su sudjelovale u obnovi Banovine.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje koje vodi HDZ-ov Nikola Mažar je jučer objavio popis 290 tvrtki koje su bili izvođači radova, nadzornici i projektanti, ali se pokazalo da su prilično pogriješili. Danas su objavili tablicu na kojoj je čak 26 tvrtki koje uopće nije sudjelovalo na obnovi Banovine, nego u sasvim različitim dijelovima Hrvatske, a oni su ih uvrstili na prvotni popis, pišu 24sata.

Nakon što je USKOK otvorio izvide oko poslijeratne obnove, navedeni ured je prvo odbijao dati informacije o tvrtkama iako nema nikakvog razloga da one budu tajne. Tek nakon medijskog pritiska, premijer Andrej Plenković je naložio da se popis objavi. Iako to uopće ne bi trebalo biti u njegovoj ingerenciji, takve informacije bi trebale biti javne i dostavljati se bez naloga premijera.

Tvrtke koje su objavili da su sudjelovale u obnovi, a uopće nisu bile na tom području

Popis je inače kritiziran jer nema niti matične brojeve tvrtki kako bi se mogle lakše identificirati(mnoge su promijenile ime), nema područje koje su tvrtke radile, iznose koje su dobile, vrijeme kada su radile, broj kuća u čijoj obnovi su sudjelovale… Sve bi to trebale biti javno dostupne informacije. Ali i u takvom popisu, državni ured je uspio pogrešno objaviti 26 imena.

Na slici: Andrej Plenković i Nikola Mažar

Foto: Hina