Karolina Vidović Krišto ponovno optužila Plenkovića, Milanovića i Tedeschija pa dodala: Duboka država je kupila Stiera

Karolina Vidović Krišto ponovno optužila Plenkovića, Milanovića i Tedeschija pa dodala: Duboka država je kupila Stiera

Zastupnica Karolina Vidović Krišto dala je intervju  portalu Direktno  iz kojeg donosimo najzanimljivije odgovore.

Možete pojasniti detaljnije razloge slanja otvorenog pisma premijeru Plenkoviću oko Tedeschija i Šeparovića, mislite li da će polučiti ikakvu reakciju i uspjeh?

Itekako će postići rezultat. Ovdje imam potrebu naglasiti da politički rad znači govoriti, upozoravati i osvještavati javnost o pojedinim pitanjima te davati rješenja. I da budem kristalno jasna – u Hrvatskoj nisu problem ljudi niti sposobni poduzetnici niti vrijedni radnici, kao niti uspješni znanstvenici. Hrvatski temeljni problem je nefunkcionalnost vladavine prava, to jest, sprječavanje primjene zakona od strane moćnika. U trenutku kada institucije počnu funkcionirati, navedena gospoda će imati drugi društveni tretman i ulogu od ove koju danas imaju.

Često spominjete ‘duboku državu’ u svojim javnim nastupima. Što je zapravo ‘duboka država’ u Hrvatskoj, kakvu štetu čini građanima konkretno te mislite li da se protiv nje može boriti bez političke moći itd.?

Prije nekoliko godina u procesu pristupanja Bugarske Europskoj uniji, u tzv. Progress Reportu, Europska je komisija konstatirala da korupcijom i organiziranim kriminalom dominiraju strukture bivše bugarske komunističke tajne službe, a poseban problem pričinjava činjenica da su krakovi te, nazovimo je, bugarske “UDBE”, dominantne u svim političkim strankama. Onda pogledajte hrvatsku tzv. društvenu elitu – pravosudnu, medijsku, političku i gospodarsku.

Nekad Vam se čini da čitate “Who is who” (tko je tko) u UDBI, KOS-u, KPJ, itd. Pogledajte životopise Plenkovića, Milanovića, Božinovića, Tedeschija, Todorića, Roglića, Ante Vlahovića, i onda iz tih ključnih igrača imate izvedenice njihove djece i/ili njihovih poslušnika.

Naravno da vladavini duboke države pridonose i oni koji se krivo predstavljaju, i onda se daju kupiti, na primjer funkcijama, kao što upravo svjedočimo u slučaju Davora Stiera. Stier je javno zastupao antiklijentelističku politiku, temeljenu na kršćanstvu i konzervatizmu, a sada vidimo da je napravio dogovor s tom ‘dubokom državom’, prestao je javno govoriti i sad ga se imenuje za veleposlanika, što podrazumijeva i visoka materijalna primanja. Ukratko, osim klasične korupcije postoji i korupcija koju možemo nazvati političko-duhovnom korupcijom. Izlaz iz današnjih hrvatskih problema su 3D: Dekorumpiranje, Demokratizacija i Dekomunizacija.

Foto: Edvard Šušak/Hina