Željko Sabo ne želi poslušati Peđu Grbina: To bi izgledalo kao da se vrh SDP-a dogovorio s HDZ-om

Željko Sabo ne želi poslušati Peđu Grbina: To bi izgledalo kao da se vrh SDP-a dogovorio s HDZ-om

Predsjedništvo SDP-a Hrvatske donijelo je ovog tjedna zaključak kojim se protivi kandidaturi Željka Sabe za gradonačelnika Vukovara za lokalne izbore u svibnju. Međutim, Gradski odbor SDP-a Vukovara tek mora glasati o tome do 28. siječnja, a velike su šanse da lokalna organizacija podrži svog predsjednika Željka Sabu. Ako bi se to dogodilo, nacionalni SDP spreman je na sankcije, odnosno raspuštanje lokalne organizacije i postavljanje svog kandidata za gradonačelnika, bez obzira na to što se time može udaljiti od izbornog uspjeha u Vukovaru, javlja Novi list.

– Mi smo vam u vukovarskom SDP-u sto posto jedinstveni, kaže na naše pitanje da komentira ovu situaciju Željko Sabo.

Navodi da je sastanak s predsjednikom stranke Peđom Grbinom već održan, i na njemu je šef SDP-a ponavljao kako Sabo ne može biti kandidat s obzirom na to da se protiv njega još vode neki sudski postupci, a uostalom Grbin je to ponovio i prije nekoliko dana, uoči sjednice Predsjedništva stranke, kad je rekao da SDP-ova tolerancija na bilo kakve nezakonite radnje ili sumnje ostaje – nulta. No, Sabo misli da ima podršku svoje organizacije, ali i da je sposoban pobijediti HDZ i Ivana Penavu. Na pitanje je li se spreman povući kako vrh stranke to od njega traži, kaže:

»Ne vidim zašto. SDP može pobijediti sa mnom u Vukovaru. Ako bi se kandidatura onemogućila, to bi izgledalo kao da se vrh SDP-a dogovorio s HDZ-om, kako bi HDZ pobijedio«.  Postoji li šansa da u tom slučaju Sabo nastupi kao nezavisni, prerano je za reći, kažu u vukovarskom SDP-u.

Kako je poznato, Sabo je na izborima u stranci u rujnu postao članom nacionalnog Predsjedništva SDP-a, ali je pod pritiskom većine članova toga tijela, u kojem Grbin ima gotovo konsenzualnu podršku, zamrznuo svoj mandat. Zadržao je samo funkcije na terenu, u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji, no sada se od njega traži da odustane i od te kandidature. Na Predsjedništvu prošlog tjedna razmatrali su se načini kako sankcionirati lokalnu organizaciju ako ostane »neposlušna« oko Sabine kandidature, no to nije jedini teren na kojem Grbin pribjegava opciji raspuštanja. Dosad je vrh SDP-a već rapustio mjesne organizacije u Zagrebu, u Maksimiru, Sesvetama i Črnomercu, a prošlog tjedna je odlučeno i da se također raspuštaju stranački organi u Fužinama i Općini Vinodolskoj u PGŽ-u, zbog neaktivnosti, pa su izabrani povjerenici, Anđelko Florijan i Mario Kružić.

Foto: Hina