Plenković napao Zekanovića i bračni par Raspudić: Širite laži i naklapate

Plenković napao Zekanovića i bračni par Raspudić: Širite laži i naklapate

Tijekom rasprave o izvješću predsjednika Vlade o održanim sastancima Vijeća EU u prošloj godini zaiskrilo je između predsjednika Suverenista, Hrvoja Zekanovića, inače bivši koalicijski partner HDZ-a, i Andreja Plenkovića. Naime, Plenkovića je razljutila Zekanovićeva tvrdnja da je kao premijer na prvo mjesto stavio svoju europsku karijeru.

– Zekanović je iznio neistine. Razvijate već duži niz godina, a niste vi jedini u Saboru, teze o nekakvim karijernim ambicijama, koje stalno imputirate meni. Vi ste proveli pola ovih rasprava u prošlom sazivu objašnjavajući kako ja vapim da sutra odmah odem na neku europsku dužnost, a to ste sad ponovili. Ja ću sad reći da ste vi i vaš kolega Ilčić obigravali oko HDZ-a i vodstva, išli u koaliciju s nama samo s jednom jedinom ambicijom, a je da budete visoko na listi za EU parlament pa ste onda postigli aranžman s Ružom Tomašić – poručio je Plenković dodavši kako su se on i Davor Ivo Stier vratili iz EU parlamenta, za razliku od Ladislava Ilčića, koji je sa Zekanovićem bio u koaliciji, a koji ima ambiciju tamo otići na polovici mandata Ruže Tomašić, pišu 24sata.

– Jedini smo se vratili i to je sve suprotno od vaših naklapanja i laži i vas i Raspudića, a prednjačila je tu i Anka Mrak-Taritaš, iz ove stranke koja je 100.000 kilometara od lijevog centra. Te laži, vaše insinuacije, mogu proći u nekom vašem društvu. Moja je pogreška što sam slušao neke druge kolege u HDZ-u i što smo vas ukrcali na liste 2016. i dali vam politički prostor da preživite – poručio je Plenković oštro Zekanoviću.

– To je bila krupna greška. A tada sam imao preporuku jedne kolegice da se vi kao nešto razumijete u EU. Sreli smo se u Bruxellesu prije pet, šest godina i djelovali ste mi kao da se razumijete. Danas vi pokazujete da veze nemate, pojma nemate ni o čemu, uz to i lažete – dodao je.

Naglasio je kako Hrvatska nema problem s vladavinom prava ni da europski mehanizmi kontroliraju način kako trošimo europska proračunska sredstva.

– Mi se ničega ne bojimo. Ja se ničega ne bojim. Zašto bih se bojao mehanizma koji teži transparentnom trošenju novca i ne moram to zapakirati u veliku bitku za suverenizam i zaštitu nacionalnih interesa – rekao je dodavši kako je njegova Vlada nacionalne interese zaštitila osiguravši 24,2 milijarde eura.

– A vi, gospodine Zekanović, niste osigurali ništa. Nula o kojoj vi govorite je vaše neznanje o EU i vaš doprinos razvoju Hrvatske. A naša je greška što smo vam omogućili da politički preživite i to u izbornoj jedinici u kojoj nam stvarno niste trebali – istaknuo je dodavši kako će uvijek ostati u opoziciji, a nakon izbora i izvan parlamenta.

– Jer bi to jedino bilo primjereno za vaše znanje i doprinos – poručio je Plenković.

Zekanović je poručio kako je Plenković ljut na njega jer mu je on jedini dao košaricu i otišao.

– Radi svjetonazora, koji je meni bitan, a vama nije. To je bila Istanbulska konvencija, tu sam vam dobro naštetio i raskrinkao vašu nevjerodostojnost. Vi možete govoriti o svojim bajkama, mene narod izabrao, dobio sam svojih 5500 glasova i vi možete pjevati. Vi ste notorni lažljivac. Između  vas i mene je sanitarni kordon, niti sam, niti ću vam pružiti ruku. Kako vas sram nije izmišljati ovako gnusno, vi ste notorni i patološki lažljivac – urlao je Zekanović iz klupe.

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, mu je dao opomenu.

– Ovo što radite je neprimjereno. Podizanjem glasa vjerojatno nastojite kompenzirati nedostatak argumenata  jer se svi jako dobro sjećamo koja je bila vaša uloga i kako ste se ponašali kad je trebalo doći do liste – poručio mu je.

Foto: Hina