Na koga je mislio: Peđa Grbin tvrdi da se “Trumpova radikalizacija” osjeti i u Hrvatskoj

Na koga je mislio: Peđa Grbin tvrdi da se “Trumpova radikalizacija” osjeti i u Hrvatskoj

Kakva će biti politika nove američke administracije, Davor Ivo Stier, član saborskog Odbora za vanjsku politiku (HDZ), vjeruje da će politika prema jugoistočnoj Europi će biti dio politike prema Europi i da će se jačati transatlanski odnosi i više se koordinirati s europskim partnerima.

– Što se tiče Bidena, može se očekivati da će davati potporu ulaska zemalja jugoistočne Europe u EU i NATO. Tako i za BiH potpora na tom putu.

Biden poznaje situaciju ovdje i hoće li doći do majorizacije Hrvata, Stier odgovara da je činjenica da ju Biden poznaje.

– Sjećam se kad smo bili u delegaciji koju je predvodila premijerka Kosor na sastanku s Bidenom u Bijeloj kući. On je pokazao jedno razumijevanje i europske politike i jugoistoka Europe i balans koji se treba dogoditi u BiH kroz ravnopravnost svih konstitutivnih naroda je nešto što je važno za stabilnost, a interes je Amerike zadržati stabilnost.

Jasna poruka je da je čitava Europa danas dobila prijatelja. Odnos koji je Donald Trump imao bio je neprijateljski pa usudio bih se reći i podcjenjivački, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

– To se osjetilo, stvorilo se nepovjerenje, odnosi su se narušili. Osjetila se nezainteresiranost Amerike. Građanska BiH ne može biti loša za nijednog građanina bez obzira na nacionalnost.

Biden je u svojem današnjem govoru istaknuo važne stvari gdje možemo povući paralele s onime što se događa u Hrvatskoj.

– Jedna od poruka koja je meni zapela za uho je da je demokracija krhka, a ovo što se danas dogodilo je bila pobjeda demokracije nad radikalizacijom i politikom koja se bazirala na sukobu, nad politikom koja je eskalirala kad je bio napada na Capitol Hill. Vidimo tu radikalizaciju i u Hrvatskoj, i mi u Hrvatskoj se moramo izboriti da očuvamo tu demokraciju.

Grbin je pri tome podsjetio na događaj na Markovu trgu kada je napadač iz kalašnjikova ispalio 30 hitaca prema zgradi Vlade.

Na pitanje o radikalizaciji, Stjepo Bartulica, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, kaže da treba podsjetiti građane da na ulicama američkih gradova se zaista provodi jedno političko nasilje od strane organizacije poput Antife i Black lives matter koji su u nekim slučajevima čak okupirali zgrade, u Portlandu i zapalili zgradu gradske uprave, piše HRT.

– Nažalost lideri demokratske stranke nisu bili u stanju to osuditi i distancirati se od takvog djelovanja. A što se tiče teze o radikalizaciji treba svaki oblik nasilja osuđivati i izgrađivati demokratsku kulturu. Uvijek postoji opasnost da se jedan izolirani slučaj politizira i smatram da se ovo što se dogodilo na Trgu sv. Marka preuveličava i na neki način iskoristiti u političke svrhe. Svaku ovakvu pojavu moramo osuditi, što smo uostalom odmah i učinili.

Donald Trump ni sam ne zna što će, a danas je bio izrazito atipičan, rekao je Zoran Kurelić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

– Slažem se da treba čuvati demokraciju, ali s Trumpom se dogodilo nešto za što nisam siguran je li to namjerno radio. Iako je imao fantastičan instinkt da zadržava svoju popularnost i koncentraciju svog glasačkog tijela tako da drugu stranu demonizira. Druga strana je odgovorila na sličan način i stvorio se odnos politike prijatelj – neprijatelj gdje se odnos demonizira, ističe Kurelić.

Predviđam da će se u toj tradiciji dinamike i tržišnih odnosa pojaviti novi igrači, jer 74 milijuna birača se ne može tek tako ušutkati, ističe Bartulica.

Grbin je odgovorio Bartulici koji je spomenuo rekaciju Angele Merkel kada je zbrisan račun na twitteru, te rekao da njezina poruka nije da se ne treba sankcionirati govor mržnje, već ta da se to ne može prepustiti isključivo kompanijama, nego da to mora regulirati država i da moraju postojati mehanizmi kontrole nad takvim ponašanjem.

Kada pogledate kako je došao na vlast i koji su ljudi bili oko Trumpa, čini mi se, navodi Stier, da mu je jedan dio establishmenta i omogućio da zatrese cijeli međunarodni poredak, a pogotovo odnose s Kinom.

Što očekuje od odnosa Amerike i Hrvatske, Stier kaže da SAD jest naš partner i naš je interes graditi to partnerstvo.

Neće se sve popraviti s Bidenom. Ostat će neke točke prijepora, ali će biti puno teže onima koji su bili protiv jačanja transatlantskih odnosa, dodaje Stier.

Bartulica je istaknuo kako smo otvorili novi prostor komunističkoj Kini.

– Meni se ne sviđa njihov koncept upravljanja, od kršenja ljudskih prava i do njihove vanjske politike gdje ne poštuju baš suverenitet drugih država. Kina je jedna nova stvarnost na svjetskoj pozornici i mislim da ovo resetiranje odnosa od američke strane je nešto dobro. I Demokrati i Republikanci su po meni preblago gledali na tu zemlju, rekao je Bartulica.

Uzvratio je i Grbinu i rekao kako je Merkel rekla da je sloboda govora jedna od temeljnih sloboda. Ona sigurno ne želi da vlasnici Twittera i Facebooka određuju kako će izgledati javna rasprava.

Krivu zemlju ste izabrali da bi rekli da se u njoj štiti govor mržnje, rekao mu je Grbin, i dodao da Merkel ima problem s time da takvu zaštitu od govora mrženje provode kompanije nad kojima nitko nema nadzor.

S obzirom na to da je Biden najstariji američki predsjednik i ako ne izgura do kraja mandata hoće li Kamala Harris postati nova predsjednica ili se ide na izbore, Kurelić kaže to smo sad vježbali s Trumpom.

– U Americi je ustavno predviđeno da ako predsjednik ne može obavljati svoju funkciju normalno, a to bi bilo da je bolestan ili da toliko ostari da ne može upravljati zemljom, onda bi potpredsjednica postala predsjednica države, rekao je Kurelić.