Pfizer i Moderna izdali Europsku uniju: Pomažu Bidenu da što prije procijepi Amerikance

Pfizer i Moderna izdali Europsku uniju: Pomažu Bidenu da što prije procijepi Amerikance

Potpuni zastoj nastavka cijepljenja u svim zemljama EU izravno govori kolika je trenutačno stvarna moć i pozicija EU u svijetu. EU, naime, voli o sebi misliti najbolje, oslanjajući se na stoljeća kulturne, tehnološke, znanstvene i industrijske dominacije, no ta priča za 450 milijuna građana sada nije nikakva utjeha. Unija je ostala bez cjepiva, a što je još gore, nitko nema pojma kada će se i hoće li se uskoro normalizirati opskrba barem sa dva odobrena cjepiva, Pfizer-BioNTechovim i Moderninim, piše  Davor Ivanković u svojoj  kolumni u Večernjem listu.

Tom apsurdu pridružila se i Astra-Zeneca, koja usred krize poručuje da će moći isporučiti samo 40 posto planirane količine! Taj zadnji udar posebno boli jer je riječ o cjepivu iz Oxforda, europskom, kojeg ne bi bilo da EU nije unaprijed za istraživanje platio stotine milijuna eura. U međuvremenu, glasine i sumnje da su američki Pfizer i Moderna priskočili u pomoć predsjedniku Joeu Bidenu kako bi se brzo i masovno suzbio COVID više nisu glasine. Objava Pfizera od 23. siječnja, da je iznenada potpisan novi ugovor s američkom vladom o narudžbi novih sto milijuna doza cjepiva s rokom isporuke u drugom tromjesečju 2021. jasno govori koji klijent ima prednost. Istodobno je objavljeno da će Amerikanci do kraja srpnja ove godine nabaviti od Pfizera i Moderne 400 milijuna doza, po 200 milijuna od svakog dobavljača. Ujedno je Pfizer službeno objavio da američkoj vladi nudi nabavu dodatnih 400 milijuna doza! To potpuno odgovara Bidenovu planu o brzom procjepljivanju Amerikanaca, kojih ima oko 330 milijuna, a iz SAD-a stižu i podaci da cijepe oko milijun građana dnevno. Dovoljno cjepiva u ovom trenutku imaju Velika Britanija i Izrael, čije je čudo brzo objašnjeno kada se saznalo da im je Pfizer izašao u susret s milijunima doza jer su Izraelci platili svaku dozu dvostruko više od EU, 30 eura.

No, čak i Pfizer ističe što je glavni problem te traži pomoć američke vlade. Naime, i plan isporuke za SAD ovisi o sposobnosti tvrtke da nabavi sirovine. Pfizer ističe da ima teškoća s opskrbnim lancem, stoga novi ugovor te tvrtke s američkom vladom uključuje i odredbu da vlada koristi Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi se povećala dostupnost ključnih sastojaka cjepiva. Radi se očito o tome da velikim proizvođačima manjkaju određene ključne supstance za proizvodnju cjepiva koje uglavnom stižu iz uvoza. Lako je pogoditi da je riječ o Kini i Indiji. Jedina Pfizerova tvornica u EU, ona u Belgiji, za koju se tvrdi da sve što proizvede šalje isključivo u EU, muči se s dopremom ključnih supstanci nakon velikog požara u indijskoj tvornici. EU, dakle, sada potpuno ovisi o inozemnim farmaceutskim kompanijama i proizvođačima supstanci iz Azije. Činjenica da EU sada za sebe ne može samostalno proizvesti ni jednu dozu cjepiva jasno ukazuje što je sada glavni prioritet, budući da priča o ovoj i idućim pandemijama tek počinje. Što se Hrvatske tiče, jasno je da se mora uprijeti u spašavanje Imunološkog zavoda i gradnju nove tvornice, ističe Davor Ivanković.