I Bidenova Amerika nastavlja žestoki sukob s Kinom: Trump je bio u pravu

I Bidenova Amerika nastavlja žestoki sukob s Kinom: Trump je bio u pravu

Američki Senat potvrdio je kandidata predsjednika Joea Bidena, iskusnog diplomata Antonyja Blinkena za novog državnog tajnika. Od stotinu zastupnika 78 ih je bilo za, a 22 protiv. Za potvrdu je bila potrebna obična većina.

Blinken je dugogodišnji Bidenov suradnik koji je bio drugi čovjek State Departmenta u administraciji predsjednika Barcka Obame kada je Biden bio potpredsjednik SAD-a. Blinkenu je na imenovanju čestitao hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. “Hrvatska se raduje jačanju našeg strateškog partnerstva i zajedničkom radu na oživljavanju transatlanskih veza”, napisao je na Twitteru.

Blinken se na saslušanju pred senatskim odborom za vanjsku politiku prošloga tjedna založio za “rješenje dviju država” u izraelsko-palestinskom sukobu i rekao da je SAD spreman vratiti se sporazumu s Iranom, ali koji bi trebao biti čvršći i dugotrajniji.

Ipak je priznao da “rješenje dviju država” nije realno u kratkoročnom razdoblju, pozivajući Izraelce i Palestince da “izbjegavaju bilo kakve jednostrane poteze koji bi to učinili još kompleksnijim”.

Donald Trump je imao pravo…

Američki državni tajnik Antony J. Blinken Foto: EA/Hina

Blinken je također rekao da je bivši predsjednik Donald Trump imao pravo kada se radi o njegovom “čvršćem” stajalištu prema Kini, ali se ne slaže, kako je rekao, s Trumpovom strategijom u brojnim elementima. “Temeljni princip bio je dobar”, rekao je senatorima, misleći na čvrsti stav koji je odlazeća administracija pokazivala prema Kini.

“Moramo se suočiti s Kinom s pozicije snage, ne slabosti”, kazao je. “To uključuje suradnju sa saveznicima umjesto kleveta, sudjelovanje i vođenje međunarodnih institucija a ne izlazak iz njih”, rekao je.

Amerika i Iran

Kada se radi o Iranu, on je potvrdio da je vlada Joea Bidena spremna vratiti se nuklearnom sporazumu iz kojeg je Trump 2018. povukao SAD, pod uvjetom da Teheran ponovno ispoštuje svoje obveze.

“Ali to ćemo iskoristiti kao polaznu točku, s našim saveznicima i partnerima koji će ponovno biti na istoj strani kao i mi, kako bi došli do čvršćeg i trajnijeg sporazuma”, dodao je. Takav sporazum uključio bi pitanje nuklearnog oružja ali i druga zabrinjavajuća pitanja, kao što su raketni program ili regionalna stabilnost. Blinken je istaknuo da je sadašnja situacija ponovno “krizna”, nakon što se Trump povukao iz sporazuma, a Teheran kao protumjeru počeo kršiti svoje obveze iz njega.

Ruski izazov

Upitan o pritvaranju vođe ruske oporbe Alekseja Navaljnog po njegovom povratku u Rusiju iz Njemačke gdje se liječio nakon pokušaja trovanja, državni tajnik je rekao kako je “nevjerojatno” da se ruski predsjednik izgleda tako boji jednog čovjeka. Izazov koji Rusija predstavlja za SAD bit će vrlo visoko na agendi administracije Joea Bidena, dodao je.