Skandalozna izjava predsjednika Milanovića: Zašto amnestira Tušeka koji je namjeravao nelegalno financirati predizbornu kampanju?

Skandalozna izjava predsjednika Milanovića: Zašto amnestira Tušeka koji je namjeravao nelegalno financirati predizbornu kampanju?

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta položio vijenac kod skulpture Mojsije na Mirogoju. Komentirao je HOS i pozdrav ‘Za dom spremni’, ali i aktualni slučaj Tušek.

Na pitanje o slučaju Tušek, Milanović je rekao da je dobro da javnost vidi kakvim metodama se služe političke stranke, ali da ne vidi kaznenu odgovornost.

”Ne vidim kaznenu odgovornost. To nije trgovina utjecajem. Dobro je da javnost to vidi, kakvim se metodama služe političke stranke i kakve intencije imaju. Da se formira kljasta lista koja će odmoći nekome… Izjednačiti to s kaznenim djelom? Branit ću pravo političara da budu budale. To nije trgovina utjecajem, to je ‘pro futuro’, trgovina utjecajem. To se više događa na regionalnoj nego na državnoj razini. Ovo je pokazatelj kako sustav funkcionira, piše Direktno.

“Javne firme su prostor politike, neka ljudima ne mažu oči javnim natječajima. Meni to ljudski nije u redu, to je jadno i bijedno, no imali smo slučaj da je gradonačelnik Vukovara odležao godinu dana zbog smiješnog hofiranja vijećnici iz suprotne stranke”, kazao je Milanović o slučaju Sabo te dodao: “Ovo nije obrana Plenkovića ili Tušeka. Ne skrećem vodu na mlin konkurencije”, rekao je.

“To je jadno”, dodao je. “Prestanimo razgovarati o tome da se zbog toga ide u zatvor, možda u Rusiji. Nije normalno, jadno je. Ali čovjek je nudio nešto s čime danas-sutra računa, na svoju sramotu. Dosta je hajke”, poručio je predsjednik.

Nije jessno zašto Mialnović ne želi vidjeti da je  Tušek   nudio   nelegalno financiranje poltičke kampanje, što je  kazneno djelo.

Odvjetnica Jadranka Sloković, koja je prije odlaska u odvjetnike radila u tužiteljstvu, smatra da se Tušekovo ponašanje na temelju onoga što se čuje na snimci može tretirati kao kazneno djelo davanja mita, javlja Jutarnji list.

Docent sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, autor knjige “Hrvatska u raljama klijentelizma”, Kristijan Kotarski, ističe da iako nije pravnik, vidi da je to što Tušek na snimci nudi neovisnom vijećniku “s onu stranu zakona”. I slučaj Sabo i slučaj Tušek, tvrdi, prevara su birača. Oba slučaja, bez obzira događa li se prevara prije izbora, ili poslije njih, primjer su kršenja temeljnih demokratskih normi zbog koji se urušava povjerenje građana u sustav.

“Teži slučaj od Sabe”

– I jedan i drugi slučaj su nedopustivi, a razlikuju se po metodama i finesama. U slučaju Tušek čini mi se da bi povrede mogle biti čak i teže nego u slučaju Sabo jer nije samo riječ o prevari birača i nečemu što je u domeni kaznene i političke odgovornosti. Ovdje se krši i zakonska obveza transparentnosti financiranja kampanje, da javnosti kažete tko vam je financijer jer snimka jasno upućuje na to da dužnosnik HDZ-a obećava da će njegova stranka financirati političku kampanju neke druge građanske platforme – kaže Kotarski.

Dodaje da u Hrvatskoj nemamo tradiciju kažnjavanja političke korupcije, a oni mehanizmi koji su zakonima predviđeni, mrtvo su slovo na papiru. Trajno eliminiranje iz politike trebala bi biti jasna poruka svima koji počine takvo djelo, a slučaj Sabo, kao i brojni drugi, pokazuju da smo daleko od toga.

– Problem korupcije kardinalno je pitanje s kojim se ova i buduće vlade moraju suočiti. Međutim, u skupo plaćenoj Nacionalnoj razvojnoj strategiji to krucijalno pitanje spominje se ovlaš, u samo tri kratka pasusa – zaključuje Kotarski, piše Jutarnji list.

Foto: Hina