Pronađen “Brkićev spis” o elitnoj prostituciji: Je li se državni odvjetnik Jelenić uključio u unutarhadezeovske obračune?

Pronađen “Brkićev spis” o elitnoj prostituciji: Je li se državni odvjetnik Jelenić uključio u unutarhadezeovske obračune?

Jutarnji list donosi “ekskluzivnu” informaciju da je dio nestalog spisa Državnog odvjetništva o probijanju mjera za elitnu prostituciju slučajno pronađen u arhivu Općinskoga državnog odvjetništva u Zagrebu.

Navodno se spis zagubio prilikom preseljenja tog Općinskog državnog odvjetništva iz zgrade u Aveniji Vukovar, gdje se godinama nalazilo, u novu zgradu u Selskoj u srpnju 2017. godine. Dio spisa, za koji se spekuliralo da je možda ukraden kako bi se spriječilo povezivanje zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, navodno je pronađen u jednoj od kutija s arhiviranim spisima, a pronalazak su nam potvrdili iz Državnog odvjetništva.

Jutarnji list nije mogao doznati o kojem se konkretno dijelu radi, odnosno koji dio spisa nedostaje. Nakon tog pronalaska, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić je naložio da se napravi detaljna pretraga cijelog arhiva kako bi se utvrdilo gdje je ostatak spisa.

Zanimljivo je da je izgubljeni spis “otkriven” baš u trenutku kada su Franjo Varga i Blaž Curać izišli iz pritvora gdje su bili zbog SMS afere koja je povezana i s Milijanom Brkićem. Stoga se pronalazak izgubljenog spisa može tumačiti kao nastavak pritiska na Brkića koji, unatoč Plenkovićevoj želji, ne namjerava odstupiti s mjesta zamjenika predsjednika HDZ-a. Pronalazak spisa treba gledati i u kontekstu “krojenja” HDZ-ove liste za Europski parlament jer se na ovaj način želi dodatno oslabiti Milijana Brkića kako ne bi imao velike ambicije za svoje ljude. Sad je samo pitanje u kojoj se mjeri državni odvjetnik Dražen Jelenić uključio u unutarstranačke borbe u HDZ-u i kakva je uloga Roberta Kopala u cijeloj toj priči.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina