AFERA DNEVNICE: Bivši Milanovićev šef kabineta ide tri godine u zatvor, a Sandra Zeljko četiri i pol

AFERA DNEVNICE: Bivši Milanovićev šef kabineta ide tri godine u zatvor, a Sandra Zeljko četiri i pol

Bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade u mandatu Zorana Milanovića, Tomislav Saucha te tajnica u Vladi Sandra Zeljko morat će ići u zatvor tri odnosno četiri i pol godine.

Naime, kako neslužbeno doznajemo, Vrhovni sud odbio je žalbe njih oboje na presudu zagrebačkoga Županijskoga suda u tzv. aferi dnevnice, kojom su u prosincu 2020. osuđeni na spomenute zatvorske kazne, čime je sada presuda postala pravomoćna.

Riječ je o jednome od najintrigantnijih slučajeva u hrvatskoj politici koji je započeo nalazom državne revizije iz 2017. iz kojega se otkrilo kako je za vrijeme tada bivše Vlade SDP-a isplaćen pozamašni iznos od oko 307.000 kuna za službena putovanja savjetnika predsjednika Vlade, a koja nisu bila “pokrivena” pratećom dokumentacijom, javlja Jutarnji list.

Nisu putovali

Ubrzo su se javili sami savjetnici rekavši kako na tim putovanjima uopće nisu bili te je slučaj od administrativnoga propusta prerastao u potencijalno kazneno djelo. Nakon nekih mjesec dana izvida koje su provodili USKOK i policija, za zloporabe s dnevnicama uhićen je Saucha, koji je bio predstojnik kabineta premijera u vrijeme SDP-ove Vlade te mu je određen jednomjesečni istražni zatvor.

No, tu iznenađenjima nije bilo kraja. Naime, nakon izlaska iz istražnoga zatvora Saucha je sam istražio da je fiktivnih putovanja bilo i nakon njegova odlaska iz Vlade, odnosno i u mandatima premijera Tihomira Oreškovića i nakon toga i Andreja Plenkovića. Temeljem Sauchine prijave istraga je proširena i na tajnicu Sandru Zeljko, koja je sa Sauchom radila u Uredu premijera, ali i tamo nastavila raditi nakon što su Saucha i Milanović napustili Banske dvore.

Na kraju su oboje optuženi, Saucha i Zeljko za 590.098 kuna dnevnica plaćenih u razdoblju Vlade Zorana Milanovića te Zeljko sama za još 349.763 kuna dnevnica plaćenih u vrijeme narednih dviju Vlada, Oreškovićeve i Plenkovićeve.

Spasio Marića

U svibnju 2017., kada je protiv njega već bila pokrenuta istraga, Saucha je kao saborski zastupnik svojim glasom presudio ostanku tadašnjega ministra financija, a čiju je smjenu tražila njegova dotadašnja stranka SDP, spasivši tako Marićev položaj ministra, ali i čitavu Plenkovićevu Vladu od prijevremenih izbora.

Glavni dokaz USKOK-a na suđenju predstavljalo je grafološko vještačenje kojim je utvrđeno da je Saucha krivotvorio potpise savjetnika na dijelu putnih naloga, a što je obrana pokušala osporiti, no, kako se sada vidi, u tome nije uspjela. Nepravomoćnu presudu protiv Sauche i Zeljko u prosincu je donijela sutkinja Sanja Mazalin, no, zbog njezine smrti, na kraju ju je pisano obrazložila njena kolegica Renata Pražetina Kaleb.

Sauchi i Zeljko izrečene su petogodišnje mjere zabrane obavljanja državne dužnosti, odnosno službe. Oboje moraju vratiti i ilegalno pribavljenu imovinsku korist od gotovo milijun kuna, s time da 590.098 moraju platiti solidarno, a 349.000 samo Zeljko.

Foto: Hina