Afera Kongo: HDZ-ov ministar protiv revezije posvojenja iz Konga

Afera Kongo: HDZ-ov ministar protiv revezije posvojenja iz Konga

Ministar socijalne politike Marin Piletić ne slaže se sa stranačkim kolegama iz saborskog Odbora za obitelj koji je zaključio da Hrvatska treba preispitati sva zasnovana posvojenja djece iz drugih zemalja.

Smatram da revizija nipošto ne bi bila u interesu djeteta, posebice one djece koja su tu već više godina i koja su uključena u zdravstveni i obrazovni sustav. Ministarstvo u suradnji s Ministarstvom pravosuđa pokrenulo je izmjene Zakona o međunarodnom privatnom pravu kako bi se zakonski taj problem u budućnosti riješio – kaže Piletić.

Pitanje revizije legalnosti dosadašnjih posvojenja – a proteklih je godina, prema podacima Ministarstva socijalne politike, samo iz DR Konga posvojeno 131 dijete – najkontroverznije je pitanje proizašlo iz afere Kongo.

Zaključci su uslijedili nakon što je saborski odbor prošli tjedan održao tematsku sjednicu o toj temi. Povod je bilo uhićenje četiri hrvatska posvojiteljska para koji su s četvero djece iz DR Konga početkom prosinca željeli napustiti Zambiju, a osumnjičeni su za pokušaj trgovanja djecom, javlja Tportal.

Parovi se od 23. siječnja brane sa slobode, a novo ročište na sudu u zambijskom gradu Ndola zakazano im je za ponedjeljak, 6. veljače.

– Smatram da je revizija svih posvojenja nužna jer je to pravni minimum koji je Hrvatska dužna napraviti, prije svega zbog interesa te djece – kaže Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti), predsjednica Odbora.

Iako zaključci odbora nisu obvezujući, indikativno je da su ih izglasali zastupnici iz redova vladajuće većine. Zastupnici SDP-a te Veljko Kajtazi bili su suzdržani dok je Ivana Kekin (Nova ljevica), kako saznajemo, odbila sudjelovati u glasanju uz obrazloženje da o njima nije provedena adekvatna rasprava, pišu novinari Jutarnjeg lista Kristina Turčin i Goran Penić.

Foto: Hina