Afera Kongo: Poznata odvjetnica traži progon Ivana Pernara

Afera Kongo: Poznata odvjetnica traži  progon Ivana Pernara

Četiri bračna para osumnjičena u Zambiji za trgovanje ljudima zato što su pokušali posvojiti četvero kongoanske djece, navodno uz krivotvorene dokumente, u utorak će opet pred sud u Ndoli. Sutkinja Jennifer Bwalya prošli je petak na iznenada zakazanoj raspravi, koju hrvatski državljani nisu očekivali i na kojoj su se izjasnili da se ne osjećaju krivima, najavila da će u utorak odlučivati o tome da se brane sa slobode.Oni su prošli utorak, 7. veljače, baš kao i dva mjeseca ranije, 7. prosinca, uhićeni u zračnoj luci Ndola – samo dan nakon što je sudac Dominic Makalicha prekinuo slučaj i odredio da napuste zemlju u roku od 48 sati.

U hrvatskim medijima proširila se glasina kako je novom uhićenju presudila anonimna dojave iz Hrvatske, ali i ta je na klimavim nogama i teško je povjerovati da bi itko u Hrvatskoj, čije sve institucije stoje iza valjanosti izdavanja hrvatskih dokumenata za djecu, mogao imati ikakve čvršće dokaze kakve zambijske vlasti nemaju. Kakofoniju poluinformacija i špekulacija dodatno je zahuktao bivši saborski zastupnik Ivan Pernar koji je zambijskoj policiji prijavio da je među onima koji su pokušali usvojiti dijete jedna osoba transrodna, javlja Jutarnji list.

Na opasnost takvog prokazivanja upozorila je priopćenjem pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Uz molbu građanima da se suzdrže od rasističkih i transfobnih komentara, poručila je: “Posebno zabrinjavaju slučajevi u kojima građani ulažu dodatni napor da zambijskim institucijama, javnosti i medijima ukažu da se među pritvorenicima nalazi transrodna osoba, čime je potencijalno i dovode u opasnost s obzirom na položaj transrodnih osoba u Zambiji.

“Bi li Pernar trebao odgovarati za ono što se u narodu zove drukanje, pitali smo odvjetnicu Jadranku Sloković, koja nema sumnje da bi i tumači zašto: “Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje, taman ono bilo i necivilizirano, ali nemaju pravo ugrožavati druge i širiti govor mržnje zbog svojih rodnofobičnih stavova, pogotovo kad su ti drugi već sami po sebi u tako lošoj i ranjivoj poziciji i kad takav potez može imati teške konzekvence na njihovu sigurnost. Ovo za ljude u Zambiji može biti ozbiljno ugrožavajuće i netko bi trebao reagirati!”

Foto: Hina