Afera “Kongo”: Uhićen i odvjetnik koji je pomagao u “posvajanju djece”

Afera “Kongo”: Uhićen i odvjetnik koji je pomagao u “posvajanju djece”

Osmero hrvatskih državljana koje u Zambiji sumnjiče za kazneno djelo pokušaja trgovine četvero kongoanske djece danas su pred sucem kaznenoga suda u gradu Ndoli odbacili optužbe i ustvrdili da nisu krivi.

Sud ih tereti temeljem Zakona protiv trgovine ljudima Republike Zambije, koji predviđa minimalnu kaznu od 25, a maksimalnu od 35 godina zatvora.

Njihov odvjetnik po službenoj dužnosti predložio je sudu da im ukine istražni zatvor i odredi jamstvo kako bi se mogli braniti sa slobode. Odluka o jamstvu bit će objavljena prekosutra.

Činjenica da je svih osmero optuženih odbacilo krivnju znači da će im se suditi pred sudom. U slučaju da su priznali krivnju uopće im se ne bi sudilo, već bi im sudac izrekao kazne i poslao ih na odsluženje. Sada pak, kako su nam pojasnili kolege iz Zambije, to znači da će tužiteljstvo provesti istragu te najvjerojatnije podići optužnicu, javlja Jutarnji list.

Istrage u ovakvim slučajevima u Zambiji traju od nekoliko mjeseci pa do godinu dana, pojasnili su novinari iz Zambije koji prate ovaj slučaj. Postoji i mogućnost da tužiteljstvo, ako ih prikupljeni dokazi odvedu u tome smjeru, obustavi istragu, što bi za zatočene Hrvate bilo “opcija iz snova”.

Obrana je danas osporavala pritvorske osnove za osam hrvatskih državljana: “Ako nam se odobri jamčevina, moji klijenti neće utjecati na svjedoke i spremni su se pojaviti na sudu kad god se to od njih traži.” Tome se usprotivio tužitelj, rekavši kako postoji opasnost od bijega. U pitanju su stranci bez prijavljenoga prebivališta i boravišta u Zambiji”, prigovorio je tužitelj i zatražio da se osumnjičenicima, ako im sud ipak odluči odobriti jamstvo, regulira boravište u Zambiji.

Hrvatski MVEP ima informaciju da je kongoanski odvjetnik Tresor Mukadi Kamashy, preko kojega su četiri hrvatska para pokušala posvojiti djecu, u pritvoru u DR Kongu, a da je Emmanuel Kabongo, voditelj sirotišta iz kojeg su djeca posvojena, u bijegu.

Mukadi Kamashy, tvrde nam sugovornici koji su prošli proces posvajanja u DR Kongu, bio je na listi službenih odvjetnika tamošnjeg centra za socijalnu skrb, a kao vezu navodile su ga i američke agencije za posvajanje.

Sirotište iz kojeg su posvojena brojna djeca u Hrvatskoj, pa i ova koju su zambijske vlasti sada oduzele i smjestile u socijalnu ustanovu, nalazi se u gradu Lubumbashiju u Kongu, na samoj granici sa Zambijom. Ministar Gordan Grlić Radman u kontaktu je sa šefom delegacije EU u Lusaki, Jacekom Jankowskim.

Šef delegacije EU, kažu u MVEP-u, stavio se na raspolaganje za pomoć pri komunikaciji sa zambijskim tijelima. Preko njega je uspostavljen i kontakt s upraviteljem zatvora koji je zamoljen da nadzire zatvorske uvjete uhićenih. Ministar je informirao i zambijskog ministra vanjskih poslova Stanleyja Kakubu.

Podsjetimo, u Zambiji su uhićeni 44-godišnji Damir Magić (44) i njegova supruga Nadica Magić (45), gitarist Hladnog piva Zoran Subošić (52) i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41), zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić (42) sa suprugom Aleksandrom (40) te LGBTIQ aktivistica i vijećnica Možemo koja je rođena pod imenom Dalija Pintarić (45) i njezina partnerica Ivona Kraljević (36). Dalija Pintarić je promijenila ime u Noah Pintarić, a zatim u Noah Kraljević.

Foto: Mwebantu /Facebook