Odlazi u zastaru afera “Podravka” u kojoj je pao Sanaderov ministar: Je li opet pravosuđe pomoglo moćnim i umreženim?

Odlazi u zastaru afera “Podravka” u kojoj je pao Sanaderov ministar: Je li opet pravosuđe pomoglo moćnim i umreženim?

Sjećate li se afere Spice ili kako su je još zvali – Podravka? Mnogi i ne baš.

Bila je jedna od značajnijih iz gospodarskog kriminaliteta – pa biste trebali. Ali traje više od desetljeća. Iako je većina oslobođena još prije 5 godina, pravomoćne presude još nema. Da stvar bude gora, dio optužnice uskoro ide i u zastaru.

Počelo je kao mega afera. Govorilo se – imamo najveći gospodarski kriminal u zemlji. Spis je imao – 100 tisuća stranica. 11 godina kasnije – pravomoćne presude nema. Većina se ni ne sjeća te afere, javlja RTL.

Mogao bi pasti u zastaru

Ako uskoro ne bude odluke, jedan dio će i u zastaru.

“Točno je to da u 10 mjeseci za neka od djela, manji broj – nastupa zastara, međutim predsjednik odnosno sudac izvjestitelj vodi računa da to bude završeno, znači tako će i biti”, kaže glasnogovornik Vrhovnog suda Željko Palajić, a na pitanje da će sjednica biti zakazana prije listopada, odgovara: “Apsolutno, apsolutno”.

Predmet Spice, pojašnjavaju, bio je jedan od kompliciranijih i složenijih spisa u posljednjih 20 godina.

“Predsjednik vijeća prvostupanjskog tu odluku pisao godinu dana i u tu godinu dana je dobio oslobođenje od svih drugih predmeta. Samo hoću reći koliko je to složen predmet”, kaže Palajić.

“Istina je voda duboka”

Damir Polančec u to vrijeme imao je nekoliko afera, a još se pamti njegov izlazak iz istražnog zatvora – 2010.

“Istina je voda duboka i ja se u njoj ne bum utopil”, rekao je tada Polančec.

Suđenje u aferi Podravka trajalo je pet godina. Održano je 300 rasprava, ispitano više od 100 svjedoka. Svoju obranu Polančec je iznosio čak 10 dana, a Zdravko Šestak 32 čime je postao apsolutni rekorder. I pet godina kasnije – isti stihovi: “Oslobađaju se od optužbe”.

“Dođe mi da vam velim istina je voda duboka niste mi vjerovali mnogi od vas, nadam se da mi sada vjerujete”, kazao je Polančec 2016.

“Od uhićenja, pa onaj jedan perid do suđenja, zaista je interes bio velik u ono vrijeme, jedan mega proces, poznate osobe su bile, ne sjećam se da je jedan dan bio da mediji nisu imali upit ili interes, dok ste hodali ulicom rijetko tko da vas nešto nije pitao”, rekao je odvjetnik Darka Marinca Krunoslav Kunštić.

I dok je afera Spice otišla u zaborav, osmorka optužena da je novcem kompanije u tajnosti željela steći većinski paket njezinih dionica kako bi zavladala Podravkom – ne želi o tome javno govoriti sve dok Vrhovni sud ne potvrdi ono što govore od početka – da nisu krivi!

Foto: Hina

Facebook Comments