Afera “posvajanje djece”: Kakvi su uvjeti u zambijskom zatvoru

Afera “posvajanje djece”: Kakvi su uvjeti u zambijskom zatvoru

Hrvati koji se već mjesec dana nalaze u pritvoru u Zambiji zbog sumnje da su pokušali trgovati djecom iz DR Konga u četvrtak ponovno izlaze pred sud. U utorak su se izjasnili da nisu krivi, a njihov je branitelj zatražio puštanje uz jamčevinu.

Iako je ovaj slučaj pobudio velik interes hrvatske javnosti zbog činjenice da se radi o posvojenju djece, ali i da se među osumnjičenima, među ostalima, nalaze vijećnik stranke Možemo!, gitarist Hladnog piva te zaposlenica Ustavnog suda, o uvjetima u kojima se nalaze pritvorenici malo se zna.

“MVEP želi da ih zambijske vlasti tretiraju u pritvoru čovječno, da se prema njima postupa humano, da im se osiguraju hrana i lijekovi i sve što je nužno, svi uvjeti koji su temeljem konvencija priznati. To je naša briga, ali mi ne možemo ulaziti u meritum”, rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak.

Zatvorski uvjeti u Zambiji vrlo su teški, stoji u dokumentu britanske vlade koji je namijenjen Britancima koji se mogu naći iza rešetaka. Prenapučenost je velik problem, a u ćelijama koje su predviđene za 20 zatvorenika često je i više od 100 ljudi. Sanitarni uvjeti su vrlo loši, a većina ćelija ima jedan zapušteni WC. Dostupni su tuševi, ali tople vode ima vrlo malo. Česti “posjetitelji” ćelija su komarci, žohari i štakori. Prostor za spavanje obično je na podu ili pak zajednički madrac s dekom, javlja Dnevnik.hr.

Zatvorska prehrana vrlo je ograničena. Obroci se sastoje od nshime (kukuruzno brašno), graha i kapente (male ribe). Može se organizirati dostava hrane izvan zatvora, ali to treba dobro provjeriti sa službenicima jer bi u suprotnom svi zatvorenici za kaznu mogli ostati bez obroka.

Zatvorske trgovine ne postoje.

Mobiteli nisu dopušteni, no ako se uzorno ponašate, možda vam dopuste telefoniranje. Nema interneta, nema televizije.

Inače, Zambija je jedna od zemalja u kojoj postoji smrtna kazna, a možete biti osuđeni i na prisilni rad.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima. Službenik hrvatskog veleposlanstva posjetio ih je nekoliko puta. Pokušao je posjetiti i djecu, koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen.

Podsjetimo, u Zambiji su uhićeni 44-godišnji Damir Magić (44) i njegova supruga Nadica Magić (45), gitarist Hladnog piva Zoran Subošić (52) i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41), zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić (42) sa suprugom Aleksandrom (40) te LGBTIQ aktivistica i vijećnica Možemo koja je rođena pod imenom Dalija Pintarić (45) i njezina partnerica Ivona Kraljević (36). Dalija Pintarić je promijenila ime u Noah Pintarić, a zatim u Noah Kraljević.

Foto: Mwebantu /Facebook