Afera Sveti Duh: Javio se smijenjeni patolog. Odgovorna je ravnateljica, a ja sam žrtveno janje

Afera Sveti Duh: Javio se smijenjeni patolog. Odgovorna je ravnateljica, a ja sam žrtveno janje

Patolog Fabijan Knežević reagirao je u utorak putem odvjetnika na informacije koje su prenijeli mediji, a u kojima se spominje njegovo ime budući da se smatra žrtvom situacije i da je, kako tvrdi, potpuno neosnovano na njega i njegov rad prebačena odgovornost s postojeće ravnateljice KB Sveti Duh.

Najavio je da će sudskim putem osporavati odluke bivšeg poslodavca, KB Sveti Duh.

Prof. dr. sc. Fabijan Knežević, prim.dr.med. od 19. svibnja 2023. nije u radnom odnosu kod poslodavca KB Sveti Duh jer mu je isti prestao izvanrednim otkazom ugovora o radu, dok je prethodno razriješen s mjesta vršitelja dužnosti pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju, javlja Novi list.

Razlozi izvanrednog otkaza ugovora o radu i razrješenja su, u bitnome, stav poslodavca KB Sveti Duh kako su za polaganje pokojnika na podu mrtvačnice KB Sveti Duh zbog nedovoljnog kapaciteta mrtvačnice odgovorni prof. dr. Knežević i još jedan radnik KB Sveti Duh, stoji u priopćenju iz odvjetničkog ureda i dodaje da će Knežević sudskim putem osporavati navedene odluke, budući da smatra kako ne postoji njegova odgovornost niti povreda radne obveze.

Knežević je, kako su naveli, osobno i putem zamjenika, upravo zbog značaja situacije, više puta usmenim i pisanim putem (dopisima od 19. i 28. srpnja 2022. i dopisom 20. siječnja 2023.) obavijestio ravnateljicu KB Sveti Duh o nedovoljnim kapacitetima u rashladnim komorama, zbog čega epidemiološki i higijenski uvjeti postaju upitni, dodajući kako nije u skladu s etičkim i epidemiološko- higijenskim pravilnicima o postupanju s umrlim osobama da mrtva tijela leže na kolicima i na podu mrtvačnice, a ne u rashladnim komorama.

Knežević 2022. nije otišao u mirovinu upravo na inicijativu ravnateljice KB Sveti Duh

Predložio je također izmjenu prostora mrtvačnice KB Svet Duh, o čemu je na njegovu inicijativu izrađen projekt proširenja mrtvačnice, koji očito nije proveden. Osim predlaganja i upozoravanja nadređene mu ravnateljice KB Sveti Duh na problematičnu situaciju, istaknuli su da nema ovlast niti mogućnosti samostalnog raspisivanja natječaja i provedbe projekta proširenja mrtvačnice.

Tijela u mrtvačnicu dovode i polažu djelatnici Službe za uslužne djelatnosti KB Sveti Duh koji prema sistematizaciji radnih mjesta nisu podređeni niti im upute za rad može davati prof. dr. Knežević, dodali su.

Zaključno, podsjetili su da Knežević, upravo na inicijativu i nagovor ravnateljice KB Sveti Duh, nije podnio zahtjev za mirovinu krajem 2022. te je radi obavljanja mandata pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju imenovan na još jedan mandat.

“Zbog svega navedenoga, nakon gotovo desetljeća posvećivanja svog rada KB Sveti Duh, pacijentima, suradnicima, uz angažman kao izvanredni profesor na fakultetu, smatra se žrtvom situacije zbog koje je potpuno neosnovano i nepravedno na njega i njegov rad prebačena odgovornost s postojeće ravnateljice KB Sveti Duh”, stoji u Kneževićevoj reakciji putem odvjetnika.

Na slici: Ravnateljica Svetog Duha Ana Maria Šimundić

Foto: Hina