AFERA ZAMBIJA: Poznato i kada će svjedočiti Pernar. Sve komentirao i ministar Grlić Radman

AFERA ZAMBIJA: Poznato i kada će svjedočiti Pernar. Sve komentirao  i ministar Grlić Radman

Završeno je današnje ročište Hrvatima optuženima za pokušaj trgovine djecom u Zambiji te se nastavlja se idući tjedan 17.,18. i 19. svibnja. Osim četiri hrvatska para, na optuženičkoj klupi su i Steven Mulija, službenik za ugostiteljstvo iz DR Konga te Gloria Sondoyi Sakulenga, viša imigracijska službenica.

Danas su se svi izjasnili da nisu krivi, a u ulozi svjedoka na sudu bi se trebao pojaviti i Ivan Pernar, javlja Danas.hr.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman za RTL Danas je rekao da prate slučaj Hrvata u Zambiji.

“Tamo su naši predstavnici iz veleposlanstva”, kazao je Grlić Radman koji nije htio komentirati činjenicu da će se Ivan Pernar pojaviti u svojstvu svjedoka.

“Tužiteljstvo može pozvati koga god želi. To je pravosudni postupak. Možemo samo pojačati zaštitu interesa hrvatskih državljana kroz bolje informacije i njihova prava preko odvjetnika. Naša obveza je zaštita hrvatskih državljana gdje god bili i za što god bili optuženi”, rekao je ministar.

Podsjetimo, osmero Hrvata optuženih u Zambiji za pokušaj trgovine ljudima nakon što su iz DR Konga posvojili četvero djece u ponedjeljak su se na visokom sudu u Ndoli izjasnili da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret, saznaje Hina iz diplomatskih izvora, javljaju 24sata.

Četiri hrvatska para su se danas prvi puta pojavila pred Visokim sudom, kamo je premješteno suđenje s nižestupanjskog suda. Svi se se izjasnili da se ne smatraju krivima i da razumiju optužnicu.

Iduća ročišta zakazana su za srijedu, četvrtak i petak idući tjedan. Tada se očekuje početak dokaznog postupka, odnosno saslušavanje svjedoka optužbe. Tada bi eventualno kao svjedok mogao biti pozvan Ivan Pernar, na što su obitelji optuženih zgroženo reagirale.

Hrvatskim državljanima sud je dopustio prevođenje postupka na hrvatski jezik. Krivnju je na današnjem ročištu negirala i imigracijska službenica Zambije koja je suoptužena s hrvatskim parovima.

Sud je u ponedjeljak prihvatio i proširenje optužnice na desetu osobu, državljanina DR Konga s prebivalištem u Zambiji.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzla djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravala napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.