Aleksandar Stanković napokon otkrio kako je dobio emisiju “Nedjeljom u dva”: Zove mene Dubravko Merlić i kaže:” Aco bi li došao…”

Aleksandar Stanković napokon otkrio kako je dobio emisiju “Nedjeljom u dva”: Zove mene Dubravko Merlić i kaže:” Aco bi li došao…”

Emisija “Nedjeljom u 2” danas se emitira 1000. put, a novinar, urednik i voditelj Aleksandar Stanković odveo nas je na putovanje kroz povijest najuspješnijeg “talk showa” Hrvatske Radiotelevizije. Tko je bio prvi gost emisije, kakvi su u intervjuima bili predsjednik Milanović i premijer Plenković te što je iza kulisa radio Milan Bandić, saznajte u nastavku.

Stanković se na početku prisjetio kako je došlo do toga da počne voditi emisiju “Nedjeljom u 2”.

– Zove me Dubravko Merlić, urednik informativno-političkog programa, i kaže ovako: “Aco, bi li došao raditi jednu novu emisiju na televiziji koju pokrećemo i koju nitko, kome smo je dosad ponudili, ne želi raditi jer ide uživo u nedjelju poslijepodne”, rekao je.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Plače li Baby Lasagna prečesto: Kad sam bio dijete, puno sam plakao, neki kažu da je i dalje tako

– Nisam ja tu nešto puno razmišljao. Unatoč tome što je bilo samo sedam dana do početka emitiranja, bio je to izazov koji se ne odbija. Nešto slično radio sam na radiju – emisiju “Poligraf”, kazao je, piše HRT.

– Kako je to bio potpuno šupalj termin, odlučio sam se za provokaciju i oštrim političkim razgovorima pokušati zainteresirati publiku za ono što nudimo i primilo se. Prvu emisiju – gost je bio Ivo Sanader, tada vođa opozicije, dodao je.

Stanković je otkrio i zašto nije vodio jednu od emisija.

– Malo tko zna da jednu emisiju ipak nisam vodio. Vodio ju je kolega Mislav Bago, a ja sam se svađao s urednicima. Naime, u jednoj od emisija, gost je javno nešto prigovorio mojoj urednici i ona me zato, jer nisam reagirao, a nisam reagirao jer nisam imao pojma o čemu gost govori – sutradan pred 12 kolega s radija i televizije – javno izribala tako da sam se našao uvrijeđen pa sam poručio “ja vam ovo više neću raditi, vraćam se na radio”, rekao je.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: ANALIZA DRAŽENA ĆURIĆA: Plenković je sastavio neambicioznu Vladu. Nije doveo nijedno pravo osvježenje, ima samo dvije ministrice. On se priprema za odlazak ili kuje “pakleni plan”– Nije da sam tada bio tolika zvjerka da bih mogao nekoga ucjenjivati, ali sam od početka htio postaviti pravila igre da me nitko ne ponižava i na dugi rok – to se isplatilo, poručio je.

– Te nedjelje, vrlo dobra zamjena je bio Bago, a kasnije se stvar izgladila uz ispriku urednice, i eto me – tu sam, dodao je.

Prisjetio se jednog od najčešćih gostiju, Milana Bandića, koji je bio suočen s policajcem koji ga je zaustavio zbog vožnje u pijanom stanju.

– Čovjek je čak izgubio posao na neko vrijeme, a poslije je zbog pritiska javnosti vraćen na posao, podsjetio je.

– Inače, Bandić je uvijek dolazio dobro raspoložen. Sjećam se da je redovito mlađim kolegicama u šminki obećavao da će im biti kum na kršenju djeteta ili vjenčanju, rekao je.

– Meni je skoro uvijek komplimentirao da imam manji trbuh od njega. U početku sam s njim normalno, izravno dogovarao emisije, ali kasnije nije bilo jednostavno doći do njega, dodao je.

Kako kaže Stanković, Milorad Dodik, koji je “danas Milanovićev frend”, a tada za cijelu hrvatsku politiku “osoba koju se izbjegavalo u širokom luku, uporno je htio doći u Nu2, i dvije godine je preko različitih posrednika slao takve signale”.

Dubravko Merlić

– Kada sam ga napokon pozvao, odlučio sam se dobro pripremiti pa sam posjetio i Sarajevo i Banja Luku, razgovarao s njegovim prijateljima i neprijateljima, ljudima koji nešto znaju o situaciji u BiH, a u Zagreb sam se vrati praznih ruku, ustvrdio je.

– Nisam imao ništa čime bih Dodika poljuljao u njegovoj nadmenoj sigurnosti kada govori o tome kako ga baš briga za BiH i da želi neovisnu RS, naglasio je.

– Nađemo se mi prije emisije, Dodik dobro raspoložen obeća, da će me pozvati u Banja Luku jednog proljeća, kada se, kako on kaže “Banjalučanke razgolite i krenu ulicama hodati u majicama na bratele”, nastavio je.

– Je li se to dogodilo? Nije. Poziv dobio nisam, čekam ga još uvijek, dodao je.

Stanković se osvrnuo i na odnos s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem koji je često imao naviku komunicirati s novinarima.

Milanović je bio političar s dosta utakmica u nogama, jer – iza njega je bilo osam godina na čelu SDP-a i premijerski mandat. Ovdje bih se prisjetio osobnog odnosa s predsjednikom Milanovićem koji sam imao kao novinar, s kojim nikad nisam bio prijatelj, ali koji je imao običaj – dok je bio predsjednik SDP-a – često nazivati novinare pa i mene i s nama pretresati aktualne događaje, rekao je.

– Zove mene tako jednom Milanović da mi se požali na Dnevnik HTV-a u subotu u kojem je nešto loše za njega rekao politički analitičar Davor Gjenero. Milanović je poludio kako on to već zna. Nazvao je tadašnjeg direktora HRT-a Sutlića i s njim dogovorio ekskluzivno gostovanje u emisiji “Otvoreno” u ponedjeljak. “Otvoreno” potpuno mijenja karakter emisije, jer ne može Milanović trpjeti da Gjenero njega blati jednu minutu u Dnevniku, otkrio je.

– Ja mu u tom razgovoru, kad sam došao do riječi, kažem da je to neprimjereno da zove direktora HRT-a i dogovara svoj nastup u emisiji, ali Zoki ne čuje. Sutra, tu istu vijest javljam kolegi Tomislavu Klauškom, on je objavljuje na Indexu kao primjer pritiska na medije i što da vam kažem – ne moram dugo čekati da me Milanović nazove i izvrijeđa, nastavio je.

– A nekada, kada je bio mlad, i kada je kao mlada nada SDP-a, prvi put nastupio u “Nu2”, bio je nasmijan, pristojan čovjek, dodao je.

Kada se radi o odnosu s premijerom Plenkovićem, Stanković je otkrio kako ga je nakon prvog gostovanja Plenković pitao što misli o njegovom nastupu.

Prisjetio se Stanković i emisije kada je ugostio biznismena Gorana Štroka i goste iznenađenja.

– Znalo se ponekad dogoditi u emisiji da pomognemo konkretnim ljudima, tako je bilo i za gostovanja biznismena Gorana Štroka. Naime, kao goste iznenađenja, u goste sam doveo dva dječaka koja su proživljavala tešku egzistencijalnu sudbinu, i od kojih je jedan doslovno nazvao HTV i rekao našem portiru da je gladan i da bi želio da netko pomogne njegovoj obitelji, rekao je-

– O svemu tome, Robert Zuber, snimio je prilog za televiziju, a ja sam Štroka zamolio da toj djeci pomogne do kraja školovanja uplatom po tisuću kuna mjesečno svakom. Tako je i bilo, Štrok je tu djecu pomogao do njihove 18. godine, istaknuo je.

– Bilo je prigovora da sam sudbinu djece zloupotrijebio za javnu prezentaciju i da se sve to moglo napraviti iza kamera, i moglo se – da. Ali za dečke je dobro ispalo, poručio je.

– Štrok se u emisiji iskreno iznenadio kad ih je vidio, i kasnije mi je u zezanciji rekao: “otkud sad ova djeca, ja nemam izvanbračnu djecu, što mi sad smještaju u emisiji”, dodao je.

  • A gospon’ Plenković, kakva iskustva imam s njim? Mimo emisije, ne baš prevelika. Ali se sjećam, kad je prvi put gostovao, tada još kao europarlamentarni zastupnik, da sam ga nešto u emisiji pitao o Karamarkovom obećanju da će zabraniti petokraku. Nije baš to Plenkoviću bilo drago i znam da se diplomatski izvlačio oko te teme, a nakon emisije me na kavi zapitao što ozbiljno mislim o njegovom nastupu, jer nije se htio zamjeriti niti Karamarku, a opet – nije se slagao sa zabranom petokrake, rekao je.
  • Ustvari, što želim reći – da je to bila faza dok Plenković nije bio baš toliko arogantan, ali to valjda dođe s godinama kad si na vlasti, kazao je.
  • Druga emisija 2020. godine, tada je već bio premijer četiri godine, bila je obilježena s malo više demagogija, a puno manje odgovora na novinarska pitanja, ustvrdio je.