Alemki Markotić nedostaje pozornosti pa opet plaši. “Možemo očekivati intenzivnije kolanje virusa među mlađom populacijom”

Alemki Markotić nedostaje pozornosti pa opet plaši. “Možemo očekivati intenzivnije kolanje virusa među mlađom populacijom”

Alemka Markotić komentirala je situaciju s koronavirusom, donosi N1.

U vezi s pandemijom vlada veći optimizam, ali i oprez, rekla je. Rekla je da su generalno zabilježeni lakši oblici među mlađom populacijom, a prosječno je zadnjih dva mjeseca 20-ak hospitaliziranih. Riječ je o srednje teškim do teškim oblicima bolesti, a češće su to starije osobe s težim komorbiditetima i u pravilu necijepljeni.

“Situacija je puno bolja nego što je bila, ali je iznimno važno da se stariji i s oni s različitim kroničnim bolestima paze”, rekla je za HRT.

Naglasila je da se nitko ne žuri s proglašenjem kraja pandemije, spomenuvši da se u Južnoj Africi bilježi manji porast oboljelih od COVID-19 te da se čeka jesen i moguća pojava nove varijante virusa. “Omikron je prokužio veliki broj ljudi, a i značajan postotak ljudi u svijetu se cijepio”, dodala je.

Nova, modificirana cjepiva

U lipnju se i očekuju prvi rezultati novih modificiranih cjepiva, a zaštita koju bi ona pružala trajala bi dulje i bila bi specifičnija prema varijanti koja kruži.

“Veći proizvođači su se odlučili za omikron varijantu ili kombinacije s primarnim sojem virusa. Dosta znanstvenika ne misli da je to najbolja opcija jer bi radije bili fokusirani na varijante koje su izazivale teže oblike, Do jeseni se očekuju nova cjepiva, ali dobit će odobrenje samo ako se pokaže da su puno učinkovitija protiv cirkulirajućih varijanti u odnosu na primarno cjepivo koje je kreirano”, objasnila je.

Upozorila je da i ljeti možemo očekivati intenzivnije kolanje virusa, i to među mlađom populacijom, dok je u zimskim mjesecima cirkulacija virusa intenzivnija među osobama starijim od 45, 50 godina.

“Tijekom ljeta mogli bi se povisiti brojevi, ali s blažim oblicima”, rekla je.

Foto: Hina