Američke sankcije za predsjednika Federacije. “Ne mogu vjerovati da State Department nema važnijeg posla od mene”

Američke sankcije za predsjednika Federacije. “Ne mogu vjerovati da State Department nema važnijeg posla od mene”

Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i jedan od najbližih suradnika šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića, našao se na udaru američkih sankcija. Na listu Ministarstva financija SAD-a dospio je u paketu s Alenom Šeranićem, ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a razlog je što su, kako je pojasnio State Department, “ugrozili stabilnost regije potkopavanjem Daytonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija”.

Konkretni, pak, Čavarin grijeh je što je od 2019. godine odbijao predložiti suce liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) radi popune upražnjenih mjesta u sudu. Odbijajući provesti proces predlaganja sudaca, Čavara, po njima, blokira funkcioniranje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa suda, tijela koje se sastoji od određenog broja i podrazumijeva određeni sastav sudaca Ustavnog suda FBiH, a koje je 2002. formirano u skladu s amandmanima visokog predstavnika na Ustav FBiH, piše Slobodna Dalmacija.

Čavara je opisan kao odgovoran ili suučesnik u, kako je navedeno, “direktnom ili indirektnom sudjelovanju, kršenju ili djelovanju koje predstavlja opstrukciju ili prijeti provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o suradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na zapadni Balkan”.

Šeranić je, s druge strane, dospio na listu zbog “promoviranja secesionističkih aktivnosti RS-a, jer je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS koji je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje”.

Ovaj potez administracija SAD-a povukla je dan uoči posjeta BiH njezina posebnog izaslanika za zapadni Balkan Gabriela Escobara, koji je u utorak započeo novi krug razgovora s predstavnicima parlamentarnih stranaka u susjednoj državi. Već dugo Amerika uz pomoć svojih europskih saveznika pokušava deblokirati funkcioniranje vlasti u BiH i nepovjerenje koje se stvorilo između triju najjačih nacionalnih stranaka – SDA, SNSD-a i HDZ-a. Zemlju očekuju i parlamentarni izbori u listopadu ove godine, ali njihovo održavanje još nije do kraja definirano.

U ponedjeljak, isti dan kada su izrečene sankcije Čavari i Šeraniću, Vijeće ministara izglasalo je državni proračun za ovu godinu. U njemu je i stavka od 9,7 milijuna konvertibilnih maraka za organizaciju izbora, što je skoro za četvrtinu manje od zahtjeva Središnjeg izbornog povjerenstva, inače pod kontrolom SDA. Na udaru se zbog toga sa strane bošnjačkih stranaka i medija već duže vrijeme nalazi ministar financija Vjekoslav Bevanda, također dužnosnik HDZ-a BiH. Neki vjeruju da podudaranje tajminga nije slučajno i da se sankcijama htjelo poslati još jednu poruku Čoviću i strankama okupljenima oko Hrvatskog narodnog sabora, odnosno reći im da su neki od njih idući na udaru.

U tom svjetlu može se iščitati Twitter poruka državnog tajnika SAD-a Antonyja Blinkena:

– Etno-nacionalističke stranke ne mogu kompromitirati budućnost Bosne i Hercegovine na račun njezinih građana.

HDZ je, očekivano, stao iza svog člana, poručujući kako su “američke sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari produkt nastojanja bošnjačkih radikalnih unitarista koji međunarodnim dužnosnicima prenose jednostrane stavove i sliku unutarnjih problema u BiH”.

”Ističemo, jasno i nedvosmisleno, da djelovanje predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare nikada nije imalo naznaku ugroze Daytona, a kao najjača politička stranka koja zastupa legitimnu volju hrvatskog naroda, stojimo iza svih političkih odluka, osobito nepristajanja na kršenje Ustava i zakonskih propisa”, navodi se u priopćenju za javnost HDZ-a BiH.

Samog Čovića vijest da mu je na američkoj “crnoj listi” završio bliski suradnik, kojeg su neki kao pripadnika mlađe stranačke garde vidjeli i za mogućeg mu nasljednika, zatekla je u Izraelu, gdje je odao počast za šest milijuna Židova ubijenih u holokaustu. Čović je razgovarao s nizom tamošnih dužnosnika, kao i bivšim dugogodišnjim premijerom Izraela i aktualnim liderom oporbe, Benjaminom Netanyahuom, najavivši im da će u svojstvu predsjedatelja Doma naroda raditi na donošenju neobvezujuće radne definicije antisemitizma u Bosni i Hercegovini.

Najjača bošnjačka stranka SDA nije mogla skriti svoje oduševljenje sankcijama Čavari. Ohrabruje, navodi u svom priopćenju SDA, da su “precizno detektirani krivci za političku krizu i blokade Federacije BiH, poput Marinka Čavare, ali i ostatka rukovodstva HDZ-a”. U istom tonu reagirale su i druge bošnjačke stranke.

Inače, od početka godine iz Bosne i Hercegovine je na “crnim listama” što SAD-a, što Velike Britanije, završilo osam osoba i jedna tvrtka, banjolučka Alternativna TV. Najzvučnije je svakako ime Milorada Dodika, srpskog člana kolektivnog državnog Predsjedništva. S njim je iz istog razloga – secesionističke politike i niz srpskih dužnosnika poput predsjednice RS Željke Cvijanović.

S bošnjačke strane najistaknutiji su SDA-ovac i bliski Izetbegovićev čovjek Asim Sarajlić te bivši šef nominalno oporbene PDA Mirsad Kukić, a obojica su se tamo našla zbog korupcije. Iz “hrvatske kvote” prije Čavare sankcionirana je bivša glavna tužiteljica Gordana Tadić, kojoj se na teret stavljaju antidemokratski procesi, potkopavanje institucija i slično.

Svi oni, osim Tadićke, ostali su aktivni u politici, pa će se vjerojatno isto dogoditi i s Marinkom Čavarom. U svojoj prvoj reakciji u ponedjleljak nije mogao skriti iznenađenje ovakvim postupkom Washingtona, ali je uzeo time-out kako bi analizirao odluku. Razgovarali smo u utorak poslijepodne i evo što nam je rekao:

– Nisam odmah reagirao, jer sam htio što se to sve meni stavlja na teret, odnosno ima li nešto novo. Poput drugih koji su ranije došli u sličan status, ni je nisam dobio nikakav službeni dopis ili obavijest. To se tako radi da se kroz medije obavijesti oštećena strana. Iznenađen sam naravno, jer u svom političkom djelovanju radim na provođenju ustava i zakona, svih mirovnih sporazuma, od Washingtonskog do Daytonskog.

Ne mogu vjerovati da State Department nema važnijeg posla u vrijeme kada se uspostavlja novi svjetski poredak od političke ocjene mog rada i kazne za nešto što ja nisam mogao uraditi zbog nepostojanja političkog dogovora u Federaciji BiH nakon izbora 2018. godine. Ne mogu vjerovati da je tolika dezinformiranost ili korumpiranost onih informatora koji su dostavili informacije u State Department u provođenju nekih želja i ideja koje ja ne mogu razumjeti u ovom trenutku, jer je ovo izlobirana sankcija prema političkim neistomišljenicima.

Hoće li ovo nešto promijeniti u vašem svakodnevnom životu, ali i političkom angažmanu?

– Vidite, ja ni po ustavu ni po zakonu ne odgovaram State Departmentu, već prvenstveno hrvatskom narodu u BiH, kao i ostalim narodima i građanima. Ja nemam što mijenjati. Inzistirat ću kao i uvijek na uređenju BiH na temelju Washingtona i Daytona i onoga što je tamo zapisano, znači konstitutivnosti sva tri naroda, kao i svakog njezinog žitelja da ostvari svoju budućnost ovdje.

Hoćete li imati problema pri putovanjima?

– Koliko sam vidio u navedenom, zamrzava mi se imovina u SAD koje ja nemam, te se građanima SAD zabranjuje bilo kakvo poslovanje sa mnom, što nisam ni do sada radio. Za ostalo ne znam – kazao nam je Čavara.

Foto: Hina