Analitičar dao jasan odgovor: Je li rusko povlačenje iz Hersona još jedan Putinov trik?

Analitičar dao jasan odgovor: Je li rusko povlačenje iz Hersona još jedan Putinov trik?

Ukrajinska vojska oslobodila je više naselja na zapadnoj obali rijeke Dnjepar. Ruska vojska najavila je povlačenje, ali ukrajinsko napredovanje teče oprezno. Strahuje se od moguće ruske zamke. Situaciju je u studiju Dnevnika Nove TV komentirao vojno-sigurnosni analitičar Ivica Mandić.

Je li povlačenje ruske vojske iz Hersona nova ruska zamka? Vojno-sigurnosni analitičar Ivica Mandić kaže da “nema govora o zamci”. Naime, gubici ruske vojske u ljudstvu i oružju su toliki da se Mandić čudi kako još nema pobune u ruskom društvu u obliku prosvjeda ili pada vlade što bi se sigurno dogodilo u zapadnim zemljama nakon takvih gubitaka. Mandić je naveo kako Rusija ima 100.000 mrtvih i ranjenih vojnika, a još nema informacija što je s dezerterima.

Stiže zima, a voditelji Dnevnika Nove TV vojno-sigurnosnog analitičara pitali su što se može dalje očekivati.

“Nato savez razmišlja da pomogne Ukrajincima. Temperature mogu biti izuzetno niske i teško je ratovati“, kaže Mandić i dodaje kako će Ukrajinci imati priliku za napade.

“Uporaba, posebno topničkih sustava zimi je opasna, jer je vidljiva i brzo se može locirati. Doći će do velikih operacija obiju strana, i maskiranje vlastitih snaga da ne budu vidljive”, smatra Mandić.

Za kraj je komentirao vijest da je Bijela kuća potvrdila da je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost imao tajne kontakte s visokim ruskim dužnosnicima oko sprječavanja eventualnog nuklearnog sukoba.

“Održavaju se privatni razgovori na najvišoj razini da se ne bi desilo ispaljivanje. Ti kontakti su sasvim dobrodošli i ne treba izvlačiti drugu vrstu zaključka”, zaključio je Mandić.

Foto: Dnevnik.hr