Analitičar Domagoj Franić: Putin je već mobilizirao pola milijuna vojnika. Hoće li iz Bjelorusije napasti Lavov i zapad Ukrajine

Analitičar Domagoj Franić: Putin je već mobilizirao pola milijuna vojnika. Hoće li iz Bjelorusije napasti Lavov i zapad Ukrajine

Vojni analitičar Domagoj Franić ističe da postoji mogućnost da Putin iz Bjelorusije napadne Lavov i zapad Ukrajine. Iznio je podatak da je Putin mobilizirao 490 000 rezervista i da još uvijek mobilizira nove vojnike.

“Vojne vježbe sa bojevom arsenalom i premještanjem vojne tehnike bjeloruske i ruske vojske, održati će se u gradu Brestu u Bjelorusiji.Dana 23. listopada Ministarstvo obrane Bjelorusije izvijestilo je o dolasku ruskih postrojbi na bjeloruski teritorij, a na poligonu su ih dočekali kruhom i solju…….onako, bratsko – agresorski.Brest je naudaljeniji i najzapadniji grad Ukrajine od ruske granice, udaljen čak 550 kilometara. I nisu mogli nigdje drugdje, malo bliže ruskoj granici “slučajno” imati zajedničke vježbe?

Ova vježba se ne održava u Brestu slučajno. Sjetite se promišljanja koja sam nedavno iznio o mogućim aktivnostima rusa za presjecanje opskrbnih puteva kojima zapadno naoružanje stiže u Ukrajinu, hipotetskom napadu u smjeru Lavova. Većina smatra da to nije moguće, da su mostovi porušeni, da je minirano, da ukrajinci imaju zapadno oružje, da ovo, da ono, stotinu razloga za i protiv…..da neće biti tako misle i ISW i neke službe. Bože daj.

Osobno mislim da je Putin dovoljno lud a Surovikin dovoljna podguzna muha da posluša. Hoće li, to je druga priča, ali nikada, baš nikada nemojmo potcjenjivati psihopate, moć njihovih ludosti i narcisoidnosti seže do neba. Bezosjećajnost i nedostatak empatije osvnovne su “vrline” takvih ljudi.Nije 101 američka divizija u Rumunjskoj slučajno, nisu Poljaci došli sa pojačanjima na granice slučajno, ne provodi se tek tako nuklearna vježba NATO-a…….nisu oni tamo samo poradi “nuklearnog pitanja” znaju oni jako dobro sa kime imaju posla i da je on u stanju provesti i takvu suludu akciju na zapadu Bjelorusije.I naravno da sve kontroliraju, prate, snimaju satelitima i procjenjuju. Radili su oni tako, upozoravali i do 23.veljače pa ih drugi ipak nisu shvaćali ozbiljno, slušali i svijet je bio “zatečen i iznenađen”Neće sada napasti, tijekom vježbe, ni slučajno, pametan je on. Sada će malo sondirati, pipati, nadlijetati, snimati, provocirati “slučajnim” ulijetanjem projektila, dronova ili zrakoplova, itd, itd…..dok se vojska i dalje mobilizira, po zadnjim informacija, već je 490.000 mobiliziranih.

Da svaki od njih nosi samo praćku, to je opasan broj ljudi. Naravno, ukoliko ih sve uspiju naoružati i opremiti.I dok druga vojska, ona suradnička i plaćenička u tom dijelu Ukrajine bude vršila dopunu informacija. Koje će se sigurno bolje i kvalitetnije obraditi i donijeti odluka “za ili protiv” u odnosu na jako lošu prosudbu i odluku donesenu 24.veljače.U međuvremenu nabavlja Iranske dronove, taktičke rakete, pancirne prsluke i kacige za mobilizirane.

Počinje prijetnja zaustavljanja izvoza žita, spominju se minirane brane, minirani reaktori, prljave bombe, čini se sve u svijetu medija i međunarodne politike da se svjetska javnost ciljano “razvuče” na “sve i svašta”, da strepi, da se brine, da se boji. Da krivo procjenjuje.Vidjeti ćemo uskoro u kojem smijeru će ići ova vježba i sve vezano uz nju. Hoće li ruski vojnici jednostavno “ostati” u Brestu, koliko će novih stići u ostale dijelove Bjelorusije. U kom vremenskom razdoblju, koliko će naoružanja stići, ruskog i Iranskog.Putin jednostavno treba pobjedu pod svaku cijenu, uz dodatno žrtvovanje čak i stotina tisuća vojnika, moguća pobjeda briše njihov broj kao obična vlažna maramica. Poraz vodi u raspad rusije i njegov osobno neizvjestan kraj.To nikada ne treba zaboraviti”, ističe Franić.

Foto: Hina/EPA