Analitičar iz Osijeka: Jedan čovjek u Slavoniji posebno “vreba” Plenkovićeve pogreške. I jako je popularan

Analitičar iz Osijeka: Jedan čovjek u Slavoniji posebno “vreba” Plenkovićeve pogreške. I jako je popularan

Gost Newsroom bio politički analitičar i kolumnist Novog lista Jaroslav Pecnik. “Hrvatska je samo trebala ostati suzdržana na rezoluciju UN-a o Gazi”, rekao je u ponedjeljak predsjednik Zoran Milanović, dodavši da je “Bliski istok bure baruta gdje nema dobrih” i da se ne mora tolerirati baš sve što izraelska vlada napravi. Pecnik kaže da je neprimjereno da se prihvati rezolucija, da se ne razgovara o tome s predsjednikom.

“To je nedopustivo. Osobno mislim da je trebalo ostati suzdržan. Tu su svi krivi i nitko nije kriv. Kad se zagrebe pobijest svih tih ratova, dolazak židova, odnosa, sukoba s Arapima, Palestincima, teroristima… Onda vidite da su u pravu David Grossman ili Amos Oz – sve ove silne žrtve, mi se nismo mogli pomaknuti s mrtve točke. Treba pronaći drugi način. A naše glasanje… Doista ne vidim razlog zašto izigravamo većeg katolika od Pape”, rekao je Pecnik.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Mirjana Hrga o napadu na Gazu: Ovo je pokolj. Ne znam kako mirno spavaju oni koji podržavaju to što Netanyahu radi

Nove podjele oko hrvatske svetinje, grada heroja Vukovara zbog skandaloznog plakata kojim Dan sjećanja želi obilježiti gradonačelnik Ivan Penava! “Oni kojima U na službenom plakatu Kolone sjećanja smeta, neka u Vukovar ne dolaze”, poručio je vukovarski gradonačelnik Penava koji je ovogodišnji mimohod na dan pada grada posvetio HOS-ovim borcima. Dok oporba poručuje da im Penava neće zabraniti dolazak, HDZ je, čini se, ovim potezom ostao zatečen, javlja N1.

Ivan Anušić

“Penava izigrava nevidnog u ludnici”

“Stvari su vrlo jednostavne. Naprosto dolaze izbori, Penava je na čelu Domovinskog pokreta, koji kako vidim prema nekim anketama ima oko 8 posto podrške glasačkog tijela, očigledno je to stranka koja nema neki sustav vrijendosti. Odnosno, njihov sustav vrijednosti je ‘hoćemo u vlast pod svaku cijenu’. Oni su računali da će zajedno s Mostom biti snaga koja će se moći nametnuti HDZ-u, no Most je odabrao suvereniste i DP je ostao suh i sad ‘ajde, moramo nešto napraviti, moramo dizati tenzije’.

A Vukovar je za to najbolje, najefikasnije mjesto, da se pokuzejete kao branitelj domovinskih vrijednosti. Plenković je donio sramotnu odluku, ono njego vijeće, ako ZDS može i ne može, onda može. Možete to razvlačiti kao harmoniku. Nije problem što Penava izigrava nevidnog u ludnici, nego naprosto to što ste dozvolili nešto što se nije smjelo dozvoliti i sada to morate kusati”, kaže Pecnik.

Po svemu sudići, uoči izbora bi u slavonskoj petoj izbornoj jedinici moglo biti svega. Tamo su Suverenisti s Mostom protiv DP-a, prvi čovjek tamošnjeg HDZ-a je ministar Banožić koji također ima afera…

“Činjenica je da će doista biti problema, DP ima svoje tijelo, Penava je tamo odmaći ali DP nije što je bio. HDZ ima podršku, ali se ona ruli. Banožioć nikad nije tamo bio posebno popularan. Ne smijemo zaboraviti Ivana Anušića, on je dio Slavonije koja je nezadovoljna HDZ-om. Dio Slavonije i HDZ-a i desnice bliske s HDZ-om… Većina misli kao DP ili Suverenisti, da ti ustašluci, da je to izraz domoljublja, ‘samo moramo sad biti malo pametni, prikrivati, ali to su naši dečki’. Tu će biti velike gužve, Anušić je čovjek koji sigurno gleda, vreba na greške Andreja Plenkovića. Plenković vodi računa jer on nosi velik broj glasova koji će mu trebati i to je jedan minotaurov labirint iz kojeg teško možete naći izlaz jer ako radikalizirate neku situcaiju, sebi režete granu na kojoj sjedite”, rekao je Pecnik.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: TROJICA NA JEDNOGA: Damir Smrtić u Otvorenom organizirao “zasjedu” na Stipu Mlinarića Ćipu

TKO JE MOĆNI HDZ-ovac IZ SLAVONIJE

Ivan Anušić rođen je 13. listopada 1973. godine u Osijeku. Višu stručnu spremu stekao je na Sveučilištu u Zagrebu na Kineziološkom fakultetu (ranije DIF).

Od lipnja 1991. maloljetni je dragovoljac Domovinskog rata. Kao pripadnik Zbora narodne garde, 106 i 130 brigade, pripadnik specijalne policije MUP-a, Vojne policije i 3. Gardijske brigade prošao je brojna ratišta u borbi za hrvatsku neovisnost. Nositelj je vojnih odlikovanja Republike Hrvatske, Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak.

U politiku je ušao 1993. godine kad se pridružio redovima HSP-a, ali nije bio politički aktivan. Od 2005. do 2017. godine bio je načelnik Općine Antunovac, jedne od najuspješnijih općina u Hrvatskoj.  Općina Antunovac ostvarila je značajne rezultate pokretanjem projekata, prostornim planiranjem i otvaranjem mogućnosti za isplative i izravne investicije te danas bilježi pozitivan demografski trend u okviru priljeva stanovnika i to uglavnom mladih obitelji.  Tijekom dvanaestogodišnjeg mandata u Općini Antunovac odrađeni su kapitalni infrastrukturni projekti i povećana su ulaganja u razvoj naselja i civilno društvo.

Za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije izabran je u ožujku 2014., a dvije godine poslije ponovno je izabran na istu dužnost na redovitoj izbornoj skupštini ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije.

Bio je saborski zastupnik u 8. sazivu Hrvatskog sabora te je ujedno obnašao dužnost potpredsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a bio je i član Odbora za poljoprivredu te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. Dužnost saborskog zastupnika obnašao je u 9. sazivu Hrvatskog sabora u kojem je bio predsjednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za obranu.

Na lokalnim izborima 2017. godine Anušić je u drugom krugu dobio veći postotak glasova od svog protukandidata Vladimira Šišljagića te postao župan Osječko-baranjske županije. Ponovno je izabran za župana na izborima u svibnju 2021. godine, dobio je već u prvom krugu 61,83 posto glasova,  čak za 10 postotna boda više nego što je na prošlim izborima osvojio u drugome krugu. S obitelji živi u Antunovcu i otac je četvero djece.

Foto: Hina