Analitičar “masakrirao” Plenkovićeve mjere za spas gospodarstva: Ovo je hrpa birokracije

Analitičar “masakrirao” Plenkovićeve mjere za spas gospodarstva: Ovo je hrpa birokracije

Vladine mjere za RTL Direkt analizirao je ekonomski analitičar Andrej Grubišić. Upozorava da Hrvatska krizu ne dočekuje s dobre pozicije.

“Hrvatsko gospdoarstvo u realnim terminima BDP-a nije ništa puno veće nego 2008. godine i to nije ohrabrujući podatak. Hrvatska je čvrsto zacementirana na dnu EU s Bugarskom po domaćoj potrošnji i ima najamnju stopu radno aktivnog stanovništva. Otprilike nešto ispod 70 posto je direktno vezano uz to što će napraviti država”, rekao je Grubišić.

A nije oduševljen ni Vladinim mjerema. Treba ih, upozorava, gledati vrlo objektivno.

“Jako ih je puno, čak 63. Možda se prosječnom Hrvatu čini da je iza toga velika količina napora, ali to šalje i poruku da je velk broj njih samo pomicanje lijevo ili desno onoga što već postoji. Imamo početnu poziciju kakvu imamo, a sigurno je da je na vladajućima veliki dio krivice zašto je hrvatski poduzetnik 50 posto slabiji. Nisu krivi za koronavirus, ali krivi su za poziciju. Ove mjere su hrpa  birokracije, a nijedna mjera neće smanjiti poreznu presiju. Oni govore o odgodi poreza, a potrebno je smanjenje poreza,”  naglašava Grubišić.

One koje bi se možda mogle ponašati racionalno su – banke.

“Banke bi reagirale i bez intervencije i razgovora s Vladom. One će se radi vlastitog ekonomskog interesa ponašati racionalno. Jer ‘ubiti’ klijenta je najgore, najgori klijent je onaj koji ne može vratiti dug. Ići će proaktivnim mjerama, ne radi nas ili Vlade, nego radi vlastitih interesa”, smatra Grubišić.

“Vlada je trebala donijeti odluku o ukidanju predujma poreza na dobit te drugu stopu poreza na dobit za sve poreznike smanjiti na 12 posto, Također, sve trošarine treba smanjiti za 30 posto. Nijedna od 63 mjere nije smanjenje poreza i državne potrošnje. Ovakve stvari smo viđali i prije”, kazao je Grubišić.

Ipak, za kraj ima i jednu dobru vijest: “Što se tiče tečaja kune, HNB ima 18, 19 milijardi deviznih rezervi. Jedna stvar oko koje možemo biti, usuđujem se reći bezuvjetno spokojni, to je stabilnost tečaja”.

Foto: Screenshot/RTL