Analitičar upozorava: Izrael neće moći brzo riješiti situaciju zato što je Hamas odveo puno zarobljenika

Analitičar upozorava: Izrael neće moći brzo riješiti situaciju zato što je Hamas odveo puno zarobljenika

Palestinska militantna organizacija Hamas ispalila je u subotu nekoliko tisuća raketa na Izrael, pokrenuvši dan nasilja. Naoružani pripadnici Hamasa divljali su izraelskim gradovima ubijajući i zarobljavajući desetke civila i vojnika u iznenadnom napadu, a Izrael je odgovorio masovnim zračnim napadima na Gazu.

Cijelu situaciju komentirao je Gordan Akrap, stručnjak za geopolitiku i hibridne sukobe sa Sveučilišta Sjever.

– Teroristi i svi koji se misle i žele baviti nasiljem i misle da je terorizam sredstvo kojim se mogu opravdati postizanje političkih i drugih ciljeva ima simboliku. I u ovom slučaju je bitna simbolika jer se napad dogodio 50 godina nakon početka Jom Kipura, rekao je, javlja HRT.


Tko stoji iza Hamasa?

Istaknuo je i kako je jedno od ključnih pitanja tko uistinu stoji iz Hamasa, jer, kako je rekao, Hamas to sam ne bi mogao napraviti.

– Utvrđeno je da sigurno stoji Iran, Katar je izdao neobično priopćenje, a pokušava se utvrditi koliko možda udjela u svim aktivnostima ima Rusija. Ovo podsjeća, s obzirom na cilj, smisao i razloge na nedavni napad srpskih paravojnih postrojbi i organizacija na pripadnike kosovske policije na Kosovu, rekao je Akrap, te dodao kako nema sumnje da će napad u potpunosti propasti, ali da će imati veliki broj žrtava s obje strane.

Propust izraelske obavještajne zajednice

Na pitanje kolika je snaga Hamasa, Akrap je rekao kako je to teško procijeniti “jer činjenica je da su izraelska obavještajna zajednica i brojni promatrači bili iznenađeni snagom i intenzitetom Hamasovog napada na Izrael i činjenicom da izraelska obavještajna zajednica to nije uspjela prevenirati”.

– Izrael će sigurno dobro analizirati gdje je bio propust u njihovom sustavu, jer to je bio dobro smišljen napad. Hamas je napravio ogromnu logistiku da bi doveo toliki broj raketnih sustava, spremio i pokrenuo toliko ljudi. Tu je bilo nekoliko tisuća ljudi, rekao je Akrap istaknuvši kako je teško za očekivati da će situacija biti brzo riješena jer je veliki broj izraelskih zarobljenika u rukama Hamasa.