Andrija Hebrang: Neki Rebić me optužuje da sam htio rušiti Tuđmana i stavlja u isti koš s Matom Granićem. Doista podlo, lažljivo i pokvareno

Andrija Hebrang: Neki Rebić me optužuje da sam htio rušiti Tuđmana i stavlja u isti koš s Matom Granićem. Doista podlo, lažljivo i pokvareno

Bivši ministar obrane Andrija Hebrang reagirao je na izjave bojnika Zdenka Šanića.

“Na portalu Teleskop objavili ste tekst bojnika Zdenka Šanića, u kojem me proziva da lažem o Markici Rebiću, koji me je optužio da sam htio rušiti Tuđmana. Tu nebulozu sam demantirao jer sam baš u to vrijeme ulagao sve napore da kao šef liječničkog tima Predsjednika produžim njegov život i izvučem ga iz ralja Walter Reed bolnice u kojoj su mu prognozirali samo par tjedana života i ukinuli svaku terapiju. Znao sam zašto to rade, pa sam Predsjedniku predložio liječenje kemoterapijom, i hvala Bogu prihvatio je pa smo mu produljili život za tri uspješne godine u kojima je dobio još jedan poredsjedniljki mandate i vratio Podunavlje u ganice Hrvatske.

A neki Rebić sada govori da sam ga htio rušiti i stavlja me u isti koš s Matom Ganićem, koji je neskriveno ciljao na Tuđmanov položaj! Doista podlo, lažljivo i pokvareno, pa sam u demantiju opisao I samoga Rebića kao mog suradnika u MORH-u. Sada mi g. Šanić poručuje da lažem, ali kao laž navodi samo jednu moju izjavu od niza kvalifikacija koje sam napoisao o Rebiću. Dakle, laž bi trebala biti da Markica Rebić kao predavač predmeta Marksizam nije trgao lančiče s križićima učenicima. Naravno, nije trgao onima koji ga nisu ni nosili.

Gospodin Šanić, međutim, ne negira da je Markica Rebić uvijek radio protiv Tuđmana, pa i sada kad kriminalizira njegove najbliže suradnike. Misli da je detuđmanizacija završena pa je red poskidati s liste pozitivaca i njegove suradnike. To naravno, radi po narudžbi jer sam nikada nije imao nikakvih ideja. Gospodin Šanić ne demantira moj iskaz da je Rebić na prvim izborima bio tajnik Koalicije narodnog sporazuma, dakle protiv Tuđmana i HDZ-a! Naravno, ne demantiraju ni to da je kao žestoki protvnik HDZ-a I Tuđmana, izgubio prve izbore, ali ga to nije smetalo da se poslije izgubljenih izbora preokrene, moljaka da ga primimo u HDZ I tu napravi karijeru.

Ne negira niti to da sam ga za generalski čin predložio ja osobno kao minister obrane. Predsjednik Tuđman pitao me je jesam li siguran u Rebića, rekao sam da nisam ali mu treba dati priliku. Tu je priliku izigrao kao moj pomoćnik i Tuđman ga je ubrzo nakon moje ostavke izbacio iz Ministarstva obrane. Dakle, kad nekoga vrijeđate govoreći mu da laže, morate biti dosljedni u argumentima jer inače ste obični klevetnik”, ističe Andrija Hebrang.

Bojnik Zdenko Šanić

Podsjetimo, bojnik Zdenko Šanić Poglavica, višestruko odlikovani časnik Hrvatske vojske, reagirao je na izjave Andrije Hebranga o Markici Rebiću.
„Najviše mi je zasmetala izjava Andrije Hebranga da je Markica trgao križeve djeci. To je baš gnjusna laž. Nema nikakve istine u onome što je rekao Andrija Hebrang. Ja sam išao u školu kada je Markica predavao i znam kakav je bio profesor. Obitelj Markice Rebića je prava katolička i hrvatska.”, rekao je za Teleskop bojnik Šanić koji je išao u imotsku gimnaziju sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

„Markica Rebić je morao predavati marksizam, a on je završio filozofiju. Pa kako je mogao trgati lančiće kada ih nismo ni imali. Bili smo sirotinja. Tko će meni tada dati lančić s križem. Lančiće su mogli imati samo ortodoksni komunisti iz Varoši, ali oni nisu nosili križeve. Oni su nosili zvijezdu petokraku”, zaključuje bojnik Šanić.

Sličnu je izjavu dao i satnik Boris Klapirić, zapovjednik 1. satnije Imotske bojne.

“Poznam generala Markicu Rebića, a poznavao sam i dida mu i babu pok. Bilušu, pokojnog ćaću mu i mater i cijelu mu obitelj. Sve što je rekao A. Hebrang o njemu je gnjusna i zlonamjerna laž. A to zna i cijela Imotska krajina”, rekao je satnik Klapirić.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: INTERVJU: Novinar koji najsrčanije brani Andreja Plenkovića i HDZ: Šef HEP-a Frane Barbarić mora otići

Foto: Hina