Angela Merkel pred istražnim povjerenstvom: Gdje su nestale gotovo dvije milijarde eura

Angela Merkel pred istražnim povjerenstvom: Gdje su nestale gotovo dvije milijarde eura

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je, pred istražnim povjerenstvom Bundestaga koji se bavi slučajem bankrotirane tvrtke Wirecard, branila svoje zalaganje za ovu kompaniju tijekom jednog putovanja u Kinu.

“Unatoč pisanju tiska o tome, u to vrijeme se nije moglo govoriti o nepravilnostima unutar kompanije Wirecard”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel pred Istražnim povjerenstvom Bundestaga koje se bavi povezanošću politike i skandala koji je doveo do stečaja kompanije za financijske usluge Wirecard.

Merkel je objasnila kako je uobičajeno da se njemačka vlada u inozemstvu zauzima za njemačke tvrtke, javlja N1.

“Tvrtka Wirecard nije imala nikakav posebni tretman po tom pitanju”, objasnila je Merkel.

Tvrtka Wirecard je prošlog ljeta prijavila stečaj nakon utvrđenog manjka od 1,9 milijardi eura. Državno odvjetništvo u svojoj istrazi polazi od toga da je do stečaja dovela sustavna prijevara.

Nekoliko članova uprave se nalazi u istražnom zatvoru, a nekoliko njih je u bijegu i nedostupno je njemačkim vlastima.

“Ono što nam je poznato od ljeta 2020. nije bilo poznato godinu dana prije”, rekla je Merkel. Ona je naglasila kako je u trenutku svog boravka u Kini smatrala pravilnim spomenuti i interese Wirecarda i založiti se za ravnopravni tretman ove tvrtke na važnom kineskom tržištu.

Oporba u istražnom povjerenstvu njemačkoj kancelarki predbacuje da se u neuobičajenoj mjeri zalagala za interese Wirecarda iako su već bile poznate naznake skandala.

Oporba prije svega kritizira činjenicu da nitko zbog jednog od najvećih financijskih skandala u poslijeratnoj povijesti Njemačke nije preuzeo političku odgovornost.

“Kada se preko noći rasprši 20 milijardi eura, onda za to netko mora snositi političku odgovornost”, rekao je predstavnik oporbene stranke Ljevica u istražnom povjerenstvu Fabio De Masi aludirajući na vrijednost tvrtke Wirecard na tržištu dionica u trenutku stečaja.

Jučer je i vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz dao iskaz pred povjerenstvom. I on je tom prilikom odbacio sa sebe odgovornost u slučaju Wirecard.

Istraga o slučaju Wirecarda se nastavlja, a istražno povjerenstvo Bundestaga željelo je današnjim saslušanjem ispitati eventualnu politička odgovornost vezano uz slučaj.