Dejan Jović otkrio veliku istinu: Veliki broj građana, a naročito političari, srame se antifašističke borbe

Dejan Jović otkrio veliku istinu: Veliki broj građana, a naročito političari, srame se antifašističke borbe

Politolog Dejan Jović za N1 je komentirao Dan antifašističke borbe i druga aktualna pitanja.

“Nekako mi izgleda kao da je ovaj službeni diskurs koji se široko udomaćio u javnosti učinio Dan antifašističke borbe više kontroverznim nego što je. Mi nemamo ni jedan jedini dan koji svi prihvaćamo u društvu pa ni ovaj 25.6 koji HDZ želi pomaknuti na 30.5.”, smatra Dejan Jović.

“Jedan veliki broj ljudi, naročito političara, se srami antifašističke borbe”, smatra Jović dodajući da je primijetio da građani  nisu prihvatili ovaj blagdan.

Kaže i da čak na ljevici 22.6. nije prihvaćen u potpunosti jer se pojavio nakon 1991. Pojasnio je da je taj datum nakon Drugog svjetskog rata bio poveznica s Rusijom i Staljinom, a kada je došlo do raskola onda je istaknut 27. srpnja kao Dan ustanka.

“Sredinom osamdesetih ponovno se govori o 22.6. i zatim Franjo Tuđman ponovno izvlači taj dan jer je htio istaknuti hrvatski karakter antifašizma”, pojašnjava Jović.”

To je kaže dijelom netočno jer je pogrešno davati nacionalni karakter antifašizmu koji je nadnacionalan.

Komentirao je i situaciju u Europskoj uniji. Kaže da bi Andrej Plenković mogao zauzeti poziciju u EU ako bi to htio.

Bilo mu je indikativno kada je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kritizirala Nevena Mimicu. “Tada sam pomislio, čekaj malo, zar ona možda želi poziciju povjerenice u Komisiji”

Kako je bio savjetnik predsjednika Republike Ive Josipovića ističe da je to pozicija zlatnog kaveza koja nema previše ovlasti, a od kojeg svi puno očekuju.

Foto:N1