Anto Nobilo: Što ako je Brkićeva paraobavještajna grupa nekad radila i za Plenkovića?

Anto Nobilo: Što ako je Brkićeva paraobavještajna grupa nekad radila i za Plenkovića?

Odvjetnik Anto Nobilo gostovao je u emisiji Studio uživo gdje je komentirao aferu SMS.

Na pitanje kako komentira svoju izjavu za slučaj Uljanik kako vladajući po potrebi neke postupke zakoče ili ubrzaju i vjeruje li premijeru da ne zna ništa o slučaju vezanom uz Milijana Brkića, Nobilo je izjavio: “Naravno da ne. Vjerujem da nije tako. Ovu količinu informacija o gospodinu Jozi Brkiću koje sad imamo, imali smo i prije dvije godine. I sada se postavlja pitanje, ako se sada ide na kaznenu prijavu, ako oni misle da je opravdano, zašto se nije išlo prije dvije godine?”

“Danas je drugačija politička situacija Milijana Brkića i ja u tome vidim odgovor. Kazneni postupci ne mogu ovisiti o politici i političkim interesima i dokle god to ne odvojimo, mi jednostavno nećemo biti pravna država.

“Oni imaju opravdanu sumnju. Ja u to ne sumnjam. Postavlja se pitanje zašto nisu ranije pokrenuli istragu, ne samo zbog kaznenog postupka i već zbog informacija koje cure u medije, a neke su mogle doći samo od organa kaznenog progona. Očigledno je da se radi atmosfera kako bi se eutaniziralo Milijana Brkića. Pritom organi kaznenog progona su vrlo pažljivi. Oni istražuju, ali samo u dijelu koji nije neposredno vezan HDZ-e. Imali smo ljubavnice i žene… Ovaj segmet koji je izašao danas u Nacionalu u kojem proizlazi, nije baš jasno, da su htjeli špijunirati ministra unutarnjih poslova”, izjavio je Nobilo koji kaže da se to dogodilo nakon rascjepa u HDZ-u na dvije frakcije.

“Postoji sumnja da oni zloupotrebljavaju tu protuobavještajnu grupu. Postavlja se pitanje tko ju je formirao. Ona je formirana daleko ranije. Ona je bila smještena u HDZ-u. Ona je imala funkciju raditi na zadnjim izborima: parlamentarnima i predsjedničkima. I bila je očigledno plaćena crnim novcem. Iz toga proizlazi da je jedna protuobavještajna grupa radila za jednu stranu, a to pobuđuje sumnju da se radilo o ilegalnim radnjama.

Na pitanje šteti li to HDZ-u, Nobilo odgovara potvrdno i dodaje da “zato paze da izvuku neke segmente i upotrijebe ih za pokretanje kaznenih postupaka. Vi vidite da nemamo zločinačkog udruživanja. A u ovakvom postupku vrlo logično bi bilo da se obuhvati cijela grupa… Ovdje se vidi da se nastoje izvući pojedini krakovi afere koji neće naškoditi HDZ-u u svojoj suštini. Jer ako otvorite pitanje izbora za predsjednicu i zadnje parlamentarne gdje je Andrej Plenković postao predsjednik Vlade i utvrdite da je uz pomoć kriminalnih radnji došlo do toga, onda njihov legitimitet dolazi u pitanje. Onda im to šteti i tu se vidi da hodaju po jajima.”

“Pitanje je je li išta napravljeno. Mi imamo informacije da je traženo, mi ne vidimo da je išta napravljeno. Međutim, već i osnivanje grupe u kojoj se tako nešto planira nije nešto prihvatljivo. I naravno, treba to istražiti. Mi moramo istražiti ne segment po segment, već cijelu protuobavještajnu grupu. Ona je nastala u HDZ-u, ona je dio HDZ-a. HDZ-e ju je financirao i organizirao, a tek nakon što su se podijelili u dvije frakcije jedna je počela koristiti grupu da našteti drugoj”, izjavio je Nobilo.

Na pitanje šteti li kaznenom postupku curenje podataka, Nobilo je dogovorio: “Šteta se radi interesima kaznenog postupka radi omekšavanja Milijana Brkića. Svaki tjedan izađe nešto novo o Milijanu Brkiću i na kraju će on biti toliko marginaliziran da njegovo isključenje s mjesta potpredsjednika HDZ-a neće izazvati neke velike turbulencije… Ovdje se ne može odvojiti kazneni postupak od interesa politike. Tu je manevar za obranu izvanredan”, smatra Ante Nobilo.

Foto: N1