Australci i dalje drže Đokovića na tihoj vatrici: Ostaje u pritvoru, a evo kada će saznati kakva mu je sudbina

Australci i dalje drže Đokovića na tihoj vatrici: Ostaje u pritvoru, a evo kada će saznati kakva mu je sudbina

Očekivala se konačna odluka, a dobili smo – kamilicu. Sudac David O’Callaghan s jedne, odvjetnici države i Novaka Đokovića s druge strane dobili su na prvom saslušanju samo poneku proceduralnu uputu uoči – onog pravog. Iako je po nekim najavama trebao govoriti i sam Đoković, to se nije dogodilo, a Časni Sud rekao je svim zainteresiranim stranama, da parafraziramo, da dođu u subotu navečer, od 23.30 na Federalni sud u Melbourne. Jer, tada bi trebao ovaj “proces godine” biti raspetljan, tada bi se trebalo saznati hoće li Novak Đoković moći ostati u Australiji ili ne, javljaju Sportske novosti.

Saslušanje je trajalo nekih dvadesetak minuta, a u njegovom je uvodu sudac O’Callaghan objašnjavao zašto je slučaj sa Saveznog prebačen upravo na njegov, Federalni sud. U tom je trenutku nastala prva od dvije polemike, jer odvjetnik ministra imigracije Alexa Hawkea, dotični Stephen Lloyd iskao je od suda da se ministru kao strani u postupku omoguči da uživo u tekstualnom obliku prati tijek suđenja.

Tada je sudac O’Callaghan rekao da će, ako je to već njihova želja, naručiti za sutrašnje ročište zapisničara koji će uživo izvještavati ministra, tako da ovaj ne bi morao čekati kraj suđenja, kada bi dobio puni transkript procesa.

Ubrzo nakon toga, nastala je graja oko broja sudaca koji će se u subotu kasno navečer po našem vremenu pojaviti u sudnici. Sudac O’Callaghan predložio je, da osim njega budu prisutna još dva suca, na što dvije strane nisu mogle pronaći zajednički jezik. Budući da nije bilo konsenzusa, Federalni sud to će sam odrediti…

U nastavku (australskog) dana, svoje će papirnate žalbe sudu dostaviti Đokovićev pravni tim, a to se očekuje oko 2 sata u noći po našem vremenu. U konačnici, još će pokoji papir dostaviti i tužiteljstvo.

A onda, od 23.30 sati, noć odluke…

Podsjetimo, Novaka Đokovića australske vlasti pravno gone zbog neutemeljenosti njegova ulaska u zemlju, gdje je stigao na radni zadatak osvajanja 10. jubilarnog Australian Opena i 21. Grand Slam turnira u karijeri čime bi postao tenisač s najviše osvojenih GS-titula u povijesti toga sporta.

Đoković je prije desetak dana ušao u zemlju s valjanim razlozima za izuzeće od cijepljenja protiv koronavirusa, tako je u prvom procesu odlučio Savezni sud. No, australski ministar imigracija Alex Hawke iskoristio je svoje diskrecijsko pravo i oduzeo vizu Novaku Đokoviću, nakon čega je počela nova pravna bitka koja još traje.