Austrijanac Kurz kao da je “zanat” učio u Hrvatskoj: Evo zašto je na meti istražitelja

Austrijanac Kurz kao da je “zanat” učio u Hrvatskoj: Evo zašto je na meti istražitelja

Istrage korupcije protiv bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza i drugih političara iz konzervativne Austrijske narodne stranke (OVP) uzrokuju probleme aktualnoj vladi.

Zeleni, koji su u koaliciji s OVP-om, upozorili su da skandal utječe na suradnju dviju stranaka. “Naravno, koalicija je opterećena djelovanjem OVP-a i osoba koje su ondje djelovale, posebno u prošlosti”, rekla je u srijedu zastupnica Zelenih Nina Tomaselli.

U utorak su odjeknule inkriminirajuće izjave Kurzova bivšeg bliskog suborca Thomasa Schmida. Schmid je uredu tužitelja rekao da je Kurz naručio lažirane i porezom financirane ankete javnog mnijenja, javlja N1.

Zahvaljujući Schmidovom opsežnom svjedočenju, ove i druge optužbe sada su se “učvrstile u vrlo čvrste dokaze”, rekla je Tomaselli.

Tomaselli predstavlja svoju stranku u parlamentarnom istražnom odboru o navodnoj korupciji u OVP-u, stranki bivšeg kancelara. No Tomaselli ne predviđa prekid koalicije i istaknula je da je slučaj sada u rukama pravosuđa.

Kurz je prošle godine podnio ostavku u jeku istraga o korupciji i ustupio mjesto Karlu Nehammeru na čelu vlade i stranke.

Prema Schmidu, Kurz je bio ključan u tome što je ministarstvo financija stavljalo oglase u novine koje su zauzvrat objavljivale manipulirana istraživanja javnog mnijenja kako bi bila u njegovom političkom interesu.

Ta istraživanja je navodno djelomice prikriveno financiralo i ministarstvo financija. Kurzov odvjetnik odbacio je optužbe.

Schmid, koji je nekoć radio u ministarstvu financija, inkriminirao je i aktualnog predsjednika parlamenta Wolfganga Sobotku.

Schmid je rekao da je političar OVP-a intervenirao kod njega u vezi s poreznim pitanjima stranačkih organizacija. Sobotka je tu tvrdnju u srijedu ocijenio “potpuno neutemeljenom”.

Foto: Hina