Bačić je bio u potpunom šoku: Domovinac Josip Jurčević Plenkovićevu Vladu nazvao veleizdajničkom i optužio je da služi velikosrpskim interesima

Bačić je bio u potpunom šoku: Domovinac Josip Jurčević Plenkovićevu Vladu nazvao veleizdajničkom i optužio je da služi velikosrpskim interesima

Večeras u Otvorenom analiziramo rezultate izbora. HDZ je relativni pobjednik sa 61 mandatom. Jesu li počeli pregovori? Koliko će biti teško sastaviti novu vladu? Čemu se nadaju stranke ljevice? Tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će snositi posljedice zbog lošeg rezultata?

Branko Bačić (HDZ) izrazio je zadovoljstvo svoje stranke jučerašnjim danom, rekavši među ostalim kako se pokazalo da HDZ pobjeđuje i kad je manja i kad je veća izlaznost.

– Idemo u razgovore s našim, ja se nadam, budućim koalicijskim partnerima u formiranje buduće vladajuće, čvrste, stabilne vladajuće većine koja će onda omogućiti, jasno, i formiranje stabilne i jake vlade, poručio je Bačić.

Josip Jurčević (DP) rekao je kako je velika izlaznost pokazala da građani žele promjene, a poručio je i kako je DP pokazao da je potpuno spreman za preuzimanje vlasti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Afera Matanić: Producent Nebojša Taraba ipak znao za uznemiravanja mladih glumica? A on je bliski suradnik Sanje Sarnavke u Zakladi Solidarna

– Sigurno da je pred Domovinskim pokretom budućnost, rekao je.

Komunikologinja Smiljana Leinert Novosel rekla je kako je vrlo znakovita izjava predsjednika Zorana Milanovića da će dati mandat za sastavljanje Vlade onome tko će potvrditi da će imati 76 kandidata.

– Meni se čini da će tu na kraju biti ne samo pitanje kvalitete sastavljanja koalicije, nego i brzine, rekla je Leinert Novosel. 

Rekla je i kako bez pregovora, razgovora, i određenih zdravih kompromisa neće biti ništa, kao i da su iznenađenja moguća.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Politički analitičar “sasjekao” Zorana Milanovića: Sve kao zna, sve kao kuži. On će ovo, on će ono. A onda potpuni potop, čista nula

Lajbek je otkopčan, rekao je politolog Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku. Kako je rekao, uvijek je senior partner u koalicijama onaj koji mora dati odgovarajuće ustupke koji su znatno veći nego što je izborni legitimitet junior partnera.

Nevjerojatna emisija

– Ako su zahtjevi ovih potonjih veći u odnosu na senior partnera, dakle, prelaze neku granicu, i nema dostatnog preklapanja s nekakvim programima, onda je takvo što nemoguće i tako nije za očekivati da će senior partner to prihvatiti, rekao je Maldini.

Dodao je kako bi se moglo dogoditi da imamo krizu, a u konačnici možda i tehničku vladu i ponovljene izbore. Maldini je rekao kako je HDZ u daleko boljoj poziciji kao relativni izborni pobjednik i ima kontinuitet dva mandata vlasti, kao i da im je DP najprirodniji saveznik.

Maldini je rekao i kako bi manjinska vlada kratko trajala te da bi opet sve završilo s ponovljenim izborima.

Osvrćući se na Maldinijevu tvrdnju da je DP najprirodniji saveznik HDZ-u, Jurčević je među ostalim istaknuo razlike u stajalištima oko Istanbulske konvencije, a i vlast je nazvao “veleizdajničkom”, optuživši je da “služi globalističkim i velikosrbijanskim interesima”. Oni su u savezništvu sa strankom koju je osnovao ratni zločinac Stanimirović. Optužio je Plenkovića da je primitivno vrijeđao Domovinski pokret. Dodao je da je tu “puno prijevara”.

S druge strane, rekao je kako je potpuno pogrešan stav “svi smo protiv HDZ-a”.

– Nisu svi u HDZ-u odgovorni za ovo što se događa, poručio je Jurčević.Na pitanje hoće li koalirati s SDP-om rekao je da je program na prvom mjestu te da je nevažno hoće li HDZ ili SDP biti ti koji će prihvatiti “spasonosna rješenja” koja oni nude. Predsjedništvo će biti sljedeći tjedan, dodao je Jurčević koji je kritizirao HDZ i zbog Istnbulske konvencije.

Bačić je izjavu o veleizdajničkoj politici nazvao strašnom uvredom, rekavši da je pod HDZ-ovom rukom potpisan svaki strateški cilj hrvatskog naroda od devedesetih do danas.

Rekao je i da su tijekom dana obavili razgovore sa svojim koalicijskim partnerima iz proteklih osam godina, kao i predstavnicima nacionalnih manjina, a i s predstavnicima DP-a.

– I mi ćemo te razgovore nastavljati i dalje, dodao je Bačić.- Svjetonazorski, programski, mi smo tu, kad su u pitanju sve političke stranke koje su prošle na jučerašnjim izborima, mi smo najbliži s Domovinskim pokretom. Jasno je da ćemo tu tražiti prvog našeg koalicijskog partnera, rekao je također Bačić. Bačić je rekao i da su stupili u kontakt i s predstavnicima liberalnih stranaka.

Bauk je istaknuo kako je pročitao na jednom portalu da iz Domovinskog pokreta zovu SDP. Dodao je da tu informaciju nije provjeravao.

– Mene nisu zvali, poručio je Bauk.

Naglasio je kako je prirodno da se nakon izborne noći obave razgovori s lijevo-liberalnim strankama, koje su na jučerašnjim izborima dobile cca 57 mandata.

Logično je i da se uspostave kontakti sa strankama koje su se izjasnile da neće ići s HDZ-om.

– Izvan toga nemam informacija, je li bilo kakvih drugih razgovora, rekao je Bauk.

Bauk je kazao da je jučer vidio izjavu predsjednika Domovinskog pokreta da će razgovarati i s HDZ-om i sa SDP-om.

Dodao je da su u prošlom četverogodišnjem mandatu s Domovinskim pokretom imali nekoliko akcija u Hrvatskom saboru. Upravo je za opoziv predsjednika Vlade, Domovinski pokret je bio inicijator te točke i govorio je u ime predlagatelja.

Bauk je poručio kako je SDP komunicirao u kampanji svoje programske uvjete za razgovore – borba za standard građana, borba protiv korupcije i treće jednakost svih hrvatskih građana pred zakonom, s obzirom na vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost ili orijentaciju.

Naglasio je kako je i njemu upalo u uho da je Jurčević Vladu nazvao veleizdajničkom, te se i on slaže s tim stavovima. 

Bakić: Mi nismo spremni sudjelovati u Vladi, u kojoj bi sudjelovale stranke desnice

Bakić je dodao kako će se i poslije izbora govoriti o korupciji, te ga ne razumije zašto se Bačić tomu čudi. Govorit će se i o nasilju u pravosudnom sustavu, odnosno imenovanju Turudića.

Bakić je rekao kako je jučerašnja volja birača pokazala da su ljudi spremni za promjene. Dodao je platforma Možemo! spremna sudjelovati u Vladi, koja bi okupila stranke s centra na lijevo.

– Mi nikako nismo spremni sudjelovati u Vladi, u kojoj bi sudjelovale stranke desnice. Mi čak ne bismo ni iz parlamenta mogli podržati Vladu u kojoj bi sudjelovale stranke desnice. Ali smo spremni i skloni podržati jednu manjinsku Vladu, koju bi okupio SDP sa svojim partnerima. Samo podržati iz parlamenta, poručio je Bakić. 

Jurčević: DP neće u koaliciju s Možemo i SDSS-om

Jurčević je komentirao i Istanbulsku konvenciju. Osvrnuo se i na korupciju unutar HDZ-a. Komentirao je da je i SDP početkom devedesetih sudjelovao u raznim radnjama.

– Radi se o istoj strukturi, dodao je.

Ponovio je kako neće u koaliciju s platformom Možemo, kako ni sa SDSS-om. 

Bačić: Hrvatski narod jučer je ocijenio rad HDZ-a

Bačić je istaknuo da Jurčević i Bakić mogu govoriti što žele, ali hrvatski narod je jučer ocijenio rad HDZ-a.

– Što oni više napadaju, mi ćemo više pobjeđivati na izborima, poručio je Bačić.