Bartulica oštro o Capaku, Kaiću i Bubaš: Netko bi trebao odgovarati i za narušeno mentalno stanje nacije

Bartulica oštro o Capaku, Kaiću i Bubaš: Netko bi trebao odgovarati i za narušeno mentalno stanje nacije

Zastupnik Stephen Nikola Bartulica (Domovinski pokret) organizirao je u utorak okrugli stol s temom: „Posljedice COVID pandemije i pouke za budućnost“. 

Cilj ovog okruglog stola bio je otvoriti širu javnu raspravu o stanju nacije, zdravstvenim posljedicama i učincima mjera i cjepiva koje je propisivao Stožer civilne zaštite. Zajedno sa sudionicima okruglog stola pokušalo se odgovoriti na pitanje kakve je posljedice na društvo ostavila pandemija virusa COVID-19 u posljednjih 3 godine.

Bartulica je uvodno rekao da je više stolica prazno i kako je naglo otkazivanje gostiju okruglog stola loš znak prema Saboru i hrvatskoj javnosti.

„Gosti koji su bili pozvani, g. Capak, državna tajnica gđa Bubaš, epidemiolog g. Benjak epidemiolog g. Kaić, su izgleda toliko uplašeni da nisu u stanju doći sudjelovati na jednom okruglom stolu, naglasio je. Mislim da to treba biti vijest dana. Vodeći autoriteti nisu bili u stanju danas doći odgovoriti na neka pitanja. Znam da je danas kiša, ali nisam dobio niti jedan razuman razlog za opravdanje ovakvog ponašanja“, zaključuje zastupnik Bartulica.

Bartulica je u kratkom osvrtu na posljednje 3 godine upozorio kako je cijeli svijet bio zahvaćen pandemijom i da su u Europi posljedice vrlo ozbiljne. Ljudima je bilo zabranjeno raditi, tiskana je velika količina novca i sada imamo velike stope inflacije. Netko bi trebao odgovarati i za narušeno mentalno stanje nacije i ozbiljne posljedice koje proizlaze iz toga, rekao je. Bartulica je spomenuo i zajedničku nabavku cjepiva. – Uime svih nas na području Europske unije nabavljen je jako velik broj cjepiva da ne znaju gdje bi s tim, a utrošeni su deseci milijuna eura, rekao je zastupnik Bartulica.

Stjepo Bartulica

Bartulica zaključuje da će inzistirati na istini na koju javnost ima pravo i da su određeni pojedinci na besraman način iskorištavali pandemiju.

Svoje iskustvo podijelio je dr. Biloglav, liječnik obiteljske medicine iz Zadra. 
“Bio sam na udaru inspektora. Istaknuo bih neke posljedice: Izgubio sam nadzor nad većinom kroničnih bolesnika koji imaju kronične bolesti – šećerna bolest, arterijska hipertenzija, a radi se o bolestima koje su javnozdravstveno najvažnije od svih masovnih bolesti. Izgubili smo kontrolu nad dotad dobro kontroliranim bolesnicima“, rekao je doktor Biloglav.

„Izgubili smo povjerenje u znanost i to je jedna jako loša startna pozicija za nadolazeće krize“, rekao je prof. dr. Vrček.

Socijalna radnica Lidija Repić svjedočila je svoje teško iskustvo otkaza na poslu zbog odbijanja cijepljenja. “Mi smo se preko noći našli na cesti, kulminiralo je sve našim otkazima zbog ‘povrede radne dužnosti’. Mi svoju radnu dužnost nismo mogli obavljati jer nismo mogli ući na radno mjesto. Kroz svo to vrijeme u izjavama političara i struke naglašavalo se da treba zagorčati i otežati život necijepljenima.”, rekla je Repić.

Uime roditelja govorio je Smiljan Pilipović i iznio neke vrlo zabrinjavajuće podatke. Prema jednom istraživanju na 22 000 djece u Zagrebu, njih 9 posto ima anksioznost, isto toliko ih je depresivno i na razini dijagnoza. Njih 14 posto imaju klinički značajne simptome PTSP-a, a više od 50 posto ih ima osjećaj tuge, beznačaja, praznine.”, rekao je Pilipović.

Posljednji sudionik okruglog stola publicist Matija Štahan rekao je da je posljednje tri godine u manjoj mjeri obilježio koronavirus, a u većoj medicinske mjere protiv koronavirusa i da je potrebno govoriti o tri godine velikog razotkrivanja. 

“Podzemni mehanizmi po kojima politički i korporativni svijet inače funkcionira, u ove su tri godine izašli na vidjelo, a metode njihova djelovanja mogao je spoznati svatko tko biblijski rečeno ‘ima oči’ ”, rekao je Štahan.