Bartulica upozorio na opasnost od podobnih ustavnih sudaca, a onda “vojnik partije” Bošnjaković branio neobranjivo

Bartulica upozorio na opasnost od  podobnih ustavnih sudaca, a onda “vojnik partije” Bošnjaković branio neobranjivo

Uoči ljetne stanke saborski zastupnici u srijedu raspravljaju o promjenama Ustava koje se tiču referenduma i kojima bi se Ustavnom sudu dale velike ovlasti. Njima bi se praktički mogao zaustaviti svaki referendum. Stjepo Bartulica, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, upozorio je na to povećanje ovlasti Ustavnog suda, a koji nije zaslužio povjerenje ljudi.

“Ranije ste rekli, da već sada, po hrvatskom modelu, imamo velike ovlasti Ustavnog suda. Upozorit ću da u svijetu postoji jedan fenomen – sudski aktivizam, gdje sudovi mimo volje većine mijenjaju ključna pravila u društvu”, upozorio je Bartulica.

“Postavlja se pitanje, ako Ustavni sud pogrješno tumači recimo temeljno pravo na život, kao što su u presudi oko takozvanog ‘prava na pobačaj’, zašto bi ljudi imali povjerenje u Ustavni sud za druga pitanja? Vi s ovim prijedlogom povećavate, ne smanjujete, nego povećavate ovlasti Ustavnog suda koji nije zaslužio povjerenje ljudi. Zato su mnogi građani skeptični i cinični, jer, na žalost, nemaju povjerenje u naše institucije”, istaknuo je Bartulica, javlja Narod.hr.

“Kolega Bartulica, neki imaju povjerenje, neki nemaju. Ne možemo govoriti u apsolutnom smislu. U svakom slučaju postoje skupine koje smatraju da su mnoge odluke Ustavnog suda dobre. Ustavni sud izabran je sukladno ustavnim odredbama. Neki kažu da je to trgovina, neki da je to ovako ili onako, ali Ustavni sud, po našem sudu, obavlja svoje funkcije korektno, odluke koje donosi neke nam idu u prilog, neke nam ne idu u prilog”, branio je Ustavni sud Bošnjaković.

“Ovaj sustav koji predlažemo nudi veću mogućnost organiziranja referenduma, po novom sustavu, nego po starom. Po starom kad Ustavni sud donese odluku to je odluka, a po novom sustavu, on donese odluku, ali vi možete preformulirati pitanje i ići u drugi krug i organizirati referendum”, odgovorio je HDZ-ov Dražen Bošnjaković koji je jutros navodio što njegova stranka predlaže da se promjeni u Ustavu.

Podsjećamo, Hrvatski sabor u srijedu nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu da se pristupi promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, koji su potpisala 92 zastupnika, kao i s tim povezanim izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, kojima bi se u praksi ne samo otežali nego i onemogućili referendumi u Republici Hrvatskoj.

Foto: Hina