Beogradski nadbiskup molio za nestalog Mateja, a nakon mise lopovi mu provalili u auto

Beogradski nadbiskup molio za nestalog Mateja, a nakon mise lopovi mu provalili u auto

Hrvatska i srpska javnost, a ponajprije obitelj, željno očekuju svaku vijest o nestanku Splićanina Mateja Periša, kojemu se gubi svaki trag u noći zadnjeg dana prošle godine. Jedna vijest o krađi otkrila je kako se za sretan Matejev nalazak i utjehu obitelji redovito održavaju molitve u beogradskoj franjevačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga, koje predvodi sam nadbiskup Stanislav Hočevar, a na bogoslužje dolaze i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, piše Slobodna Dalmacija.

Prilikom misnog slavlja prošle subote nadbiskup Hočevar pozvao je na molitvu za kradljivce koji su uzeli torbu s njegovim osobnim stvarima u kojoj su bili liturgijsko odijelo i predmeti.

Dan prije, nadbiskup je predvodio večernju misu u crkvi sv. Ante Padovanskog u Beogradu, na nakanu za obitelj nestaloga Mateja Periša. Nakon misnog slavlja kofer s liturgijskim odijelom i stvarima nadbiskupa Hočevara odložen je u automobil, a nadbiskup se zajedno s ostalim svećenicima i Nenadom Perišem, ocem nestaloga Mateja, uputio u franjevački samostan sv. Ante, gdje su molili večernju molitvu časoslova i krunicu na istu nakanu.

Za to vrijeme u dvorištu franjevačkog samostana za sada nepoznati počinitelj provalio je u nadbiskupov automobil, razbivši staklo te sa zadnjeg sjedala odnio kofer s liturgijskim odijelom i stvarima. O svemu je odmah upoznata policija koja je izišla na mjesto događaja i napravila uviđaj te traga za počiniteljem.

Misne nakane i molitve za Matejevu obitelj i njegov pronalazak, objavljeno je tom prilikom, održavaju se redovito u beogradskim crkvama, a nadbiskup Hočevar uputio je molbu srpskom patrijarhu Porfiriju da im se pridruži i predstavnik SPC-a, na što je patrijarh pozitivno odgovorio te delegirao svog vikarnog episkopa Justina Jeremića.

Nadbiskup je istaknuo kako će svaka molitva pomoći još bolje upoznati nestaloga Mateja ne samo po njegovoj vanjskoj fizionomiji ili po tome kako je do sada bio poznat.

– Božja milost će nam pomoći da ga pronađemo onakvoga kakvoga nam je Bog dao, kakvoga On želi da ga poznajemo. Neka nam Bog ispuni milost da bismo u ovom teškom trenutku ipak znali da onima koji vole Boga i teški trenuci pomažu da dođemo do nove spoznaje, novih odnosa, nove snage i nove nade – kazao je Hočevar, povezavši molitvu za pronalazak nestaloga Mateja sa slavljem sinode sveopće Crkve.

– Postoji samo jedna univerzalna Kristova Crkva i svi smo odgovorni jedni za druge. U Crkvi nema granica, a Bog onima koji mole daje mudrost koja nam je upravo u ovo vrijeme globalizacije, pandemije i međusobnih podjela toliko potrebna. Stoga su ova naša molitva i slavlje euharistije veliki vapaj da nam Bog dadne mudrost u traženju, suradnji, našim međusobnim odnosima, mudrost u svim našim odgovornostima – naveo je.

– U ovo vrijeme posebno je potrebno otkriti da je Bog naša zaštita. Danas često ne nalazimo najdublje prijateljstvo i oslonac u braći i sestrama. Ali ne možemo kršćanski živjeti ako se ne možemo potpuno osloniti jedni na druge – naglasio je nadbiskup.

– Upravo je ovaj događaj Matejeva nestanka prilika da budemo oslonac jedni drugima – zaključio je Hočevar i poručio da u molitvi i želji za pronalaskom nestaloga Mateja Periša posebno moli da “bismo uspjeli pronaći jedni druge”.

Misa je slavljena na čast sv. Ante Padovanskog, a prije početka nadbiskup je zajedno sa svećenicima, episkopom Justinom i ocem nestaloga Mateja te prisutnim vjernicima izmolio pobožnost sv. Anti, “velikom svecu i čudotvorcu”.

Foto: Beogradska nadbiskupija