Beroš bez ideje i rješenja: Demagoška izjava ministra o dugovima u zdravstvu

Beroš bez ideje i rješenja: Demagoška izjava ministra o dugovima u zdravstvu

Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna objavio kako je u Hrvatskoj više od 7000 novozaraženih koronavirusom.

Beroš je rekao da današnji dan u epidemiološkom smislu nije počeo dobro.

– Danas je, nažalost, preko 7000 novozaraženih. Nalazimo se na vrhuncu četvrtog vala i ne znamo što nas čeka. Međutim, potpuno je jasno da znamo koje su mjere kojima možemo smanjiti taj porast dnevno novozaraženih i doista mislim da je vrijeme da se svi skupa malo skoncentriramo, razmislimo o svojoj ulozi u ovoj epidemiji i napravimo ono što je najbolje, a najbolje je u ovom trenutku cijepiti se i poštivati osnovne protuepidemijske mjere, poručio je Beroš.

Dodao je da je zagovornik osobnih sloboda, ali da one prestaju kad ugrožavamo tuđe zdravlje i živote, javlja HRT.

“Brojevi nas tjeraju na oprez”

Beroš u emisiji nije mogao otkriti broj novopreminulih i hospitaliziranih jer ti brojevi stižu oko 11 sati, ali je dodao da možemo biti sigurni da će i ti brojevi porasti.

– U ovom trenutku ipak opterećenje zdravstvenog sustava kad je riječ o hospitalizacijama nije onakvo kako smo imali u vrhuncima ranijih valova, naglasio je Beroš.

– Ali brojevi novozaraženih na dnevnoj bazi tjeraju nas na oprez jer će se u doglednom vremenu, od dva do tri tjedna, taj broj novozaraženih preliti u zdravstveni sustav, dodao je.

Beroš je rekao i da se nove mjere, koje su jučer najavljene, uvode jer nismo postigli adekvatnu procijepljenost i jer ne poštujemo osnovne protuepidemijske mjere.

– Mi moramo spriječiti opterećenje zdravstvenog sustava, to je naša osnovna dužnost jer život ne staje zbog epidemije, ljudi se razbolijevaju zbog drugih bolnih stanja. Mi moramo svima omogućiti pružanje zdravstvene zaštite, rekao je Beroš.

Ministar je poručio da cijepljenjem smanjujemo rezervoar mogućeg širenja virusa i mogućnost njegove mutacije, odnosno razvoja novih sojeva.

– Stoga je u ovom trenutku unisoni stav svjetske zdravstvene i stručne javnosti da je cijepljenje najbolji mogući izlaz iz ove situacije, poručio je Beroš.

Istaknuo je da je za cijepljene šansa da se zaraze i obole osam do deset puta, a da se hospitaliziraju 20 puta manja u odnosu na necijepljene.

Upitan o Danu sjećanja, utakmicama, adventskim događanjima i turizmu oko božićnih i novogodišnjih blagdana Beroš je rekao da se radi o ekstremnim izazovima koji su pred nama. Pozvao je na poštivanje osnovnih mjera, uključujući izbjegavanje većih okupljanja, te cijepljenje, radi smanjenja opasnosti.

– Ako se nešto želi organizirati, to je moguće, ali pod striktnom epidemiološkom paskom i organizacijskim ključem, dodao je Beroš.

– Postoje različiti načini na koje možemo odati pijetet, sjećanje, podršku nekome. Učinimo to, u slučaju globalne pandemije, možda u intimi vlastitog doma. To neće umanjiti naš odnos prema tim zbivanjima. Ali naravno da tu moramo sagledati i druge stvari, jer mnogo je subjektivnih elemenata u svemu tome skupa. Puno je onih koji su izgubili najmilije u pojedinim zbivanjima i na neki način moramo i njima omogućiti da realiziraju svoje potrebe, ali na jedan primjeren, organiziran, epidemiološki prihvatljiv način, poručio je.

“Na zdravstvo i njegove troškove ne možemo gledati kao na pustu proračunsku stavku”

Beroš je ministar postao 1. veljače prošle godine. Na pitanje urednice i voditeljice Jasmine Popović je li došlo do zamora materijala odgovorio je da nema ni vremena sagledati postoji li taj zamor materijala.

– Ono što mogu reći je da u ovom trenutku nemam nekih zdravstvenih tegoba koje bi mi na to ukazale, ali što se iza toga krije stvarno ne znam, dodao je.

Što se tiče problema u zdravstvenom sustavu, Beroš je rekao kako na zdravstvo i njegove troškove ne možemo gledati kao na pustu proračunsku stavku.

– Ja čak na troškove u zdravstvu ne bih gledao kao troškove, to je ujedno i investicija, investicija u zdravlje nacije. Ja ću vas pitati – shvaća li netko tko se uspješno oporavio od srčanog udara ili od operacije tumora mozga to kao trošak ili kao investiciju u svoje zdravlje, rekao je Beroš, dodavši da moramo promijeniti percepciju zdravstva i zdravlja.

Zaključio je da je za zdravstvenu reformu potreban konsenzus svih, poručivši da neće biti dobro ako bude bilo kakvih guranja u jednom smjeru te da neće podržavati taj način.

Foto: Hina