Beroš iznio poraznu statistiku: U Dubravi smrtnost na respiratoru 68 posto

Beroš iznio poraznu statistiku: U Dubravi smrtnost na respiratoru 68 posto

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu kako je u Kliničkoj bolnici Dubrava smrtnost bolesnika na respiratoru 68 posto te da je od ukupno 92 danas preminulih na respiratoru, njih 65 imalo tri ili više kroničnih bolesti.

“Danas na 296. dan, nažalost, umrlo je 92 naših sugrađana, i to je brojka koja je doista velika. U KB Dubrava je preminulo 24 bolesnika, od kojih je osam bilo na respiratoru. Nadalje sam htio naglasiti za Dubravu, kao mjestu gdje se primaju najteži i najkompleksniji bolesnici, smrtnost na respiratoru je 68 posto. Međutim, 65 preminulih na respiratoru imali su tri ili više kroničnih bolesti u svojoj anamnezi”, rekao je Beroš na konferenciji nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Istaknuo je kako je stopa smrtnosti bolesnika bez komorbiditeta koji su bili na respiratoru 16 posto. “Kliničari smatraju da je ovako veliki broj preminulih posljedica velikih brojeva novozaraženih prije dva ili tri tjedna koji su se kretali preko 4000. Smanjivanjem ovih brojeva trebalo bi se isto preslikati na broj umrlih. Ukoliko se nastavi ovaj trend možemo očekivati u sljedećem periodu od oko tri tjedna smanjivanje broja preminulih”, smatra Beroš.

Od 92 preminulih u KB Dubrava ih je bilo 24, u KBC-u Split 10 bolesnika (tri respirator), u KBC Osijek osam bolesnika (pet na respiratoru), u Sisku sedmero, u Varaždinu šestero (troje na respiratoru), u Čakovcu i Koprivnici petero, u Općoj bolnici Ogulin, Zabok, Zadar i Vinkovci po troje bolesnika, javlja N1.

U Gospiću, Našicama, Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, Općoj bolnici Karlovac i KBC-u Rijeka preminulo je po dvoje bolesnika. A jedan bolesnik preminuo je u Dubrovniku, Požegi, KBC-u Zagreb, Općoj bolnici Slavonski brod i KBC-u Sestre milosrdnice, izvijestio je Beroš.

Na pitanje o medijskim navodima kako će građani možda morati potpisivati dokument ili izjavu prije cijepljenja, Beroš je to opovrgnuo i kazao kako o tome uopće ni ne razmišljaju u Ministarstvu zdravstva. “U Ministarstvu zdravstva u ovome trenutku niti smo razmišljali niti razmišljamo o sličnoj izjavi ili dokumentu koji bi netko potpisivao prije cijepljenja, a pogotovo otklanjamo onu ideju koja je iznesena u medijima da se to radi zbog toga da bi se otklonila eventualna odgovornost proizvođača”, naglasio je Beroš.

Komentirao je i medijske navode o prozivkama određenih liječnika iz KB Dubrave kako ta institucija ne izvještava istinito i transparentno točne brojke o broju hospitaliziranih i liječenih osoba. “Navodim upravo suprotno – da Ministarstvo zdravstva javnu komunikaciju temelji na izvještaju ravnatelja i ravnateljstva i da po prirodi stvari ono mora biti istinito. U ovome trenutku nemamo nikakve elemente koji bi ta svakodnevna izviješća dovodili u sumnju”, istaknuo je Beroš.

Dodao je kako su i danas zaprimili izviještaj iz KB Dubrave, prema kojem se ondje liječi 457 bolesnika, da je popunjenost kapaciteta 73,12 posto, novozaprimljenih u 24 sata je 45, na respiratoru je 73 bolesnika, postotak popunjenosti respiratora je 82,02 posto, da je novih bolesnika na respiratoru pet, a otpuštenih u 24 sata 31. “S obzirom na dosadašnje iskustvo, vjerodostojnost ravnatelja i ravnateljstva, mišljenja smo da su ti podaci u potpunosti istiniti i transparentni”, zaključio je Beroš.

Foto: Admir Buljubašić/Hina