Beroš odgovarao na neugodna pitanja: Evo kako se pravdao

Beroš odgovarao na neugodna pitanja: Evo kako se pravdao

Ministar Beroš govorio je na konferenciji za novinare o aferi oko izrade  platformi Cijepise.

“Nije bilo pogodovanja. Već jutros je Ministarstvo zdravstva uputilo demanti, svi procesi bili su transparentni sukladno zakonima, svi podaci su bili objavljeni, vrlo jasno su navedeni tamo, teza o prikrivanju identiteta i dobavljača ne stoji jer je sve bilo objavljeno. Ja kao ministar ne znam koliko je to točno koštalo, ali vjerujem da je u naše priopćenje to bilo uključeno. Pozdravljam sve teze koje su se jučer postavile, ali mi smo tu da otklonimo sve sumnje. Istina je da je to jedan informatički složen proces. Postojali su određeni kriteriji koji su dogovoreni za upisivanje na platformu. Mislim da to funckionira, a za dob ne mogu točno reći”, rekao je Beroš, renosi N1.

Upitan zbog čega je trebalo nekoliko tjedana da se odgovori da je tvrtka Cuspis radila platformu Cijepise, Beroš se ispričao “ako je bilo kašnjenja u bilo kojem odgovoru”. “Kao ministar sam posvećen drugim stvarima. Na mrežnim stranicama ministarstva se nalaze svi elementi koji ukazuju tko je i kada potpisao ugovor. Sve je javno. Mislim da u čitavom procesu nije bilo pogodavanja, po mom mišljenju”, rekao je Beroš.

Pitali su ga i je li zadovoljan radom platformi. “Osobno vidim da ima nekakvih problema koji mi zadaju glavobolje. Volio bih da ih nema, ali tu su. Vi možete reći da smo imali dovoljno vremena, ali to je iznimno zahtjevan proces. Na meni je da upirem da se to riješi”, rekao je Beroš.

Novinarka je Beroša pitala je li optužio premijera Andreja Plenkovića da s reformom zdravstva odugovlači zbog lokalnih izbora, a Beroš je spomenuo i sjednicu saborskog odbora, na kojoj ga je prozvao ministar financija Zdravko Marić.

“Možete provjeriti ono što je bilo tamo. Apsolutno nisam niti u jednom trenutku osjetio da me Marić proziva niti da smo u nesuglasicama. Dokaz tome je da smo riješili problem, iznimno dobro se razumijemo. Ukoliko se reforma ne provede bit će isključivo kriv ministar zdravstva, a ne premijer. Na više kolosijeka bih se osjećao krivim ako ta reforma ne započne. Imali smo nekoliko radnih verzija prijedloga svih onih mjera koje preporučuju stručne službe koje je potrebno komunicirati na nivou Vlade”, rekao je Beroš.

“Ja jučer niti sam osjetio kritiku ministra Marića, mogu mu samo zahvaliti. Ne tražim ispriku niti se vadim na premijera ukoliko ne dođe do reformi. Bit ću kriv ja isključivo”, rekao je Beroš.

Foto: Hina