Berošu još uvijek nije jasno smiju li šefovi javnih klinika raditi privatno: Je li mu to lijepo objasnila doktorica Zadravec?

Berošu još uvijek nije jasno smiju li šefovi javnih klinika raditi privatno: Je li mu to lijepo objasnila doktorica Zadravec?

Ministar zdravstva Vili Beroš u subotu ujutro na zagrebačkom Velesajmu je cijepio građane, a nakon toga razgovarao s novinarima.

Na pitanja o stanju u Vinogradskoj bolnici, preciznije u Klinici za tumore, Beroš kaže kako je na ravnateljima da osiguraju sve što je u njihovoj mogućnosti, javlja N1.

“Ministarstvo u tome daje apsolutnu podršku. Ministarstvo nikome nije odbilo zahtjev za novog specijalista u zadnjih godinu dana. Veseli me da je posljednja sjednica Upravnog vijeća bila konstruktivna. Potrebno je povećati broj radiologa i koristiti nove moderna tehnologije”, smatra ministar.

“Budno pratim zbivanja u Vinogradskoj bolnici i po potrebi ću reagirati. Sve drugo što je u domeni priča, postoje institucije kojima se potrebno obratiti ako postoje sumnje na financijske malverzacije. Ministarstvo zdravstva nema mogućnost evaluacije financija bolnice”, kaže Beroš.

Govoreći o liječnicima iz javnog sustava koji rade i u privatnim praksama, ministar je rekao kako smo kao društvo omogućili liječnicima da rade privatno kako bi oni mogli zarađivati i kako bi ih na taj način zadržali u Hrvatskoj.

“Osnovna pretpostavka je da obave svoj posao u javnom zdravstvu”, kaže ministar koji priznaje da i sam ima nedoumica oko javno-privatnog angažmana liječnika.

“Postoje stvari koje meni nisu jasne, a to je mogu li šefovi javnih klinika raditi i privatno. Nemam ništa protiv privatnog rada liječnika. Moramo jasno odrediti granice, nikakvo preklapanje ne dolazi u obzir. Treba urediti taj segment da ne bude zloupotreba, one su iznimno rijetke, ali moguće”, govori ministar.

“Svaki element koji ukazuje na disfunkcionalnosti treba provjeriti. Postupanje nadležnih institucija je u tijeku i dozvolimo im da provjere je li bilo nepravilnosti. Sve je u okviru institucionalnog rješavanja problema”, kaže.

Doktorica Dijana Zadravec nedavno je izjavila da ravnatelj Klinike za tumore dr. Ivana Milasa radi privatno, što je on i potvrdio.

“Kad imam volje i vremena nakon svog radnog vremena, jednom tjedno ili jednom u dva tjedna. Katkad pacijent traži da sjednemo na miru i razgovaramo oko njegova liječenja. Međutim, pacijenti se u Kliniku za tumore naručuju preko centralnog sustava naručivanja i nisam upoznat s time da bi netko tko napravi neke preglede vani, mogao doći preko reda na, primjerice, kemoterapiju u Kliniku. Toga u praksi nema i čvrsto stojim iza te tvrdnje – izjavio je dr. Milas.

Foto: Hina