Bezvrijedna analiza: Profesor “brojio” turiste koji ulaze u Hrvatsku pa se osramotio

Bezvrijedna analiza: Profesor “brojio” turiste koji ulaze u Hrvatsku pa se osramotio

Željko Garača s Ekonomskog fakulteta u Splitu gostovao je u Dnevniku N1 gdje je komentirao divljanje cijena i može li se ono odraziti na turističku sezonu.

Garača smatra kako su se mnogi polakomili. “Poneseni rezultatima prošle turističke sezone i najavama da će ova biti bolja je mnoge navela na drastično poskupljenje cijena. No ovo ne sluti na dobro. Ja sam usporedio brojeve koliko je stranih turista ušlo u Hrvatsku protekla dva vikenda i taj broj je frapantno manji, četiri puta manji”, rekao je.

“To se mora odraziti na potražnju. Građani zapadne Europe su dobro informirani o cijenama i znaju da smo jedna od skupljih destinacija. Međutim, turizam nije samoposluga pa da možete uspoređivati cijene kao u u dva trgovačka lanca, turizam je doživljaj. Dio gostiju je počeo kalkulirati, poglavito Nijemci koji se nalaze pred recesijom. Morat će doći do spuštanja cijena, neki hotelijeri već idu u tom sjeru”, dodao je.

“Poduzetnici ne misle o guštima domaćeg turista nego da zarade što više i da prodaju po što većoj cijeni. Kada ne bude onih koji će to kupovati po datoj cijeni on će to prodavati. Problem Splita je da te cijene često ostaju i nakon sezone”, napominje Garača.

Profesor je zaboravio da od ulaska Hrvatske u Schengensko područje se više ne broje ulasci iz država u njemu, a to znači da se ulasci u Hrvatsku iz država EU uopće više ne evidentiraju kao ulasci stranih državljana.

“Od 1. siječnja 2023. godine ukinute su sve kopnene i morske granične kontrole sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom. Granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te s Crnom Gorom postale su vanjska schengenska granica. Hrvatske međunarodne zračne luke imale su prijelazno razdoblje od tri mjeseca za prilagodbu graničnih kontrola. Nakon dovršetka prijelaznog razdoblja, od 26. ožujka 2023. godine schengenski letovi koji dolaze u Hrvatsku više ne zahtijevaju graničnu kontrolu.”, odgovoreno je Indexu iz MUP-a.

Foto: N1