Bidenova vlada zaplijenila čak 3,6 milijardi dolara Bitcoina: Evo o čemu je riječ

Bidenova vlada zaplijenila čak 3,6 milijardi dolara Bitcoina: Evo o čemu je riječ

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da je zaplijenilo Bitcoine trenutno vrijedne više od 3.6 milijarde dolara, što je najveća zapljena financijskih sredstava u povijesti.

Radi se o dijelu od 120,000 Bitcoina koji su ukradeni u kolovozu 2016. godine prilikom hakerske provale u platformu za trgovanje kriptovalutama Bitfinex u Hong Kongu, koja je tada bila najveća online mjenjačnica za pretvaranje Bitcoina u dolare i obratno. U to vrijeme, ukradeni iznos je vrijedio oko 72 milijuna dolara, javlja N1.

Američke vlasti su također potvrdile uhićenja dvije osobe, muškarca Ilye Lichtensteina (34) i njegove supruge, Heather Morgan (31) osumnjičene za pokušaj pranja novca jer su pokradena sredstva, kako navode, završila u digitalnom novčaniku koji pripada Lichtensteinu.

Radi se o najvećoj zapljeni financijske imovine u povijesti i najpoznatijem slučaju u nedavno najavljenim pojačanim naporima američkog pravosuđa da se uhvati u koštac s kriminalnim aktivnostima vezanima za kriptovalute.

Prema pisanju Washington Posta, istražitelji su pratili transakcije kojima su osumnjičeni pokušali zamesti trag novcu, a zaplijenjeni iznos predstavlja 94,000 Bitcoina, ili gotovo 80 posto ukradenog iznosa. Zasad nije poznato što se dogodilo s ostatkom.

Foto: Hina