Bill Gates ponovno o koronavirusu i cjepivu: Ovo su njegove prognoze

Bill Gates ponovno o koronavirusu i cjepivu: Ovo su njegove prognoze

Bill Gates upozoravao je na nadolazeću pandemiju još prije negoli se koronavirus uopće pojavio na tržnici u Wuahanu. Sad se osvrnuo na napore da se u što kraćem roku pronađe cjepivo.

– Cjepivo je sad najnužnije oružje u ovom ratu, ali moramo pripaziti – vlade koje ubrzavaju pronalazak cjepiva ne slute da bi im ta brzopletost mogla doći glave. Treba biti oprezan, cjepivo mora biti globalno dostupno u što kraćem mogućem roku, no taj se proces ne smije ubrzavati jer bi moglo doći do strašnih posljedica za čovječanstvo – prenose 24 sata Gatesovo upozorenje.

Kaže kako bi ovo što se događa moglo ostaviti teške psihičke posljedice po mnoge. Naime, ljudi se žele vratiti životu koji su živjeli prije korona virusa i cijelu ovu situaciju vide kao potpuno ekonomsko uništenje što izaziva veliki psihološki stres. Za povratak u normalu trebat će barem 18 mjeseci.

Što se cjepiva tiče, i da sve ‘teče glatko’, mislim da će biti tu puno odstupanja. Imat ćemo manje sigurnosnih testiranja nego što bismo trebali imati pa će vlade po ubrzanom principu morati pristati na ono što im nude farmaceutske tvrtke i reći – idemo s ovim, jer jednostavno nemamo vremena za detaljnije provjere. Stoga je 18 mjeseci optimalno vrijeme kada očekujemo da će se svijet ponovno vratiti u normalu – zaključio je Gates.

Gates je dao veliki intervju  za BBC.

– Nekad sam govorio kako pandemije imaju najveći potencijal za povlačenje svijeta u veliku krizu…Sigurno ćemo gledati unazad i željeti da smo investirali više kako bismo brzo imali svu dijagnostiku, lijekove i cjepiva…Onda je došao period u kojem se virus pojavio, ali kakvi su testovi u tom trenutku pripremljeni?

Gates, koji je druga najbogatija osoba na svijetu, je uočio nedostatak investiranja koji se nalazi iza nedovoljnog testiranja.

– Investicije su mogle osigurati da dijagnostika bude odmah dostupna, lijekovi i cjepiva u dvostruko kraćem roku, ali većina tih investicija nije izvedena. Sad se mučimo i treba nam više vremena da sve posložimo na pravo mjesto iako znanstvenici odrađuju herojski posao. – Za razliku od priprema za rat gdje napravimo simulaciju problema i uvjerimo se da smo dobri u tome, za ovaj rizik kojeg sam ja procijenio većim od rizika rata bilo je vrlo malo pripreme, kazao je.

– Ipak vjerujem da ćemo biti spremni za sljedeću pandemiju uz korištenje novih znanstvenih spoznaja, kazao je Gates.

Gates je o pandemiji još rekao: – Neke zemlje su s ovim krenule prije drugih. Zbilja su provjerile ima li širenja u zajednici, brzo su povećale kapacitete.

– Trebali bismo biti spremni za dijagnostiku unutar jednog mjeseca, terapeutiku bi trebali imati unutar četiri mjeseca, a cjepivo ćemo imati u manje od godine dana ako se oslonimo na prave tvornice i pravu znanost.

Dodao je kako će cjepivo biti potrebno dati svim ljudima, što znači 7,7 milijardi.

 

 

Foto: Marin Ludovic/EPA/Hina

Facebook Comments