Biskup Škvorčević osudio napade na Srbe: Hrvatstvo ne smije biti ideologija mržnje i nasilja

Biskup Škvorčević osudio napade na Srbe: Hrvatstvo ne smije biti ideologija mržnje i nasilja

Požeški biskup Antun Škvorčević je u nedjelju predvodio slavlje uvođenja novog župnika Zdravka Radoša u crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru. Tom prilikom je osudio “nasilje nad ljudima srpske nacionalnosti” u Kninu, Đevrskama, Viškovu, prenosi N1.

Biskup je kazao kako univerzalnost spasenja ima posebno značenje za djelovanje novog župnika u Daruvaru, gdje žive pripadnici hrvatske, češke, srpske i drugih narodnosti, te on s naslova evanđelja treba promicati – ne samo snošljivost – nego međusobno poštovanje i zajedništvo, vrednujući različitost kao dar Božji i surađivati za zajedničko dobro.

“Isus nije sebe nazivao Židovom, nego Sinom čovječjim. Umro je za svakog čovjeka te se na križu priznao našim bratom: I hrvatskim i češkim i srpskim i drugim. I upravo zbog toga vjernici trebaju svakog čovjeka prihvaćati s velikim poštovanjem, nikada ne prezirati druge s bilo kojeg razloga, pogotovo ne s naslova nacionalne pripadnosti” rekao je biskup Škvorčević.

“U tom duhu osuđujem nasilje što su ga ovih dana u Kninu, Đevrskama, Viškovu i nekim drugim mjestima naše hrvatske domovine izvršile određene osobe nad ljudima srpske nacionalnosti te žrtvama izražavam svoje suosjećanje. Nedopustivo je hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje. Ono je sustav vrijednosti u koji su ugrađena i evanđeoska načela, te kad netko mrzi pripadnike drugog naroda i vrši nad njim nasilje, povrjeđuje i kršćansku baštinu, djeluje protiv Božjeg nauma o čovjeku” istaknuo je.

“Ograđujem se od onih koji spomenute događaje nastoje iskoristiti za svoje političke ciljeve, dajući im značenje koje oni nemaju, podupirući nove podjele i šireći nepovjerenje, što može uzrokovati veće zlo od počinjenog nasilja” dodao je biskup Škvorčević.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina